Ülkelerin koronavirüs önlemleri… İsrail, Çinlileri ülkeye almadı, Lübnan Çin gemisini limana yanaştırmadı

İsrail, koronavirüs nedeniyle 50 Çinlinin ülkeye girişine izin vermedi. Lübnan ise Çin gemisini güvenli olduğu kesinleşene kadar limana yaşamasına onay vermedi. Rusya da Çin ile turizm amaçlı vizesiz seyahat uygulamasını durdurdu

Yeni tip koronavirüs, dünyaya yayılıyor. / Fotoğraf: AA 

Çin’den dünyaya yayılan koronavirüsü salgını önlenemiyor.

Bugüne kadar birçok ülkede görülen salgılana karşı farklı önlemlere başvurulurken özellikle Çinlilere yönelik engeller sıklaştırılıyor. 

Kimi devletler, Çinlilerin ülkelerine girişine izin vermezken kimisi de Çin gemilerinin limanlarına yanaşmasını istemiyor.

Cinliler.jpg
İsrail, Çinlilerin ülkeye girişine izin vermedi / Fotoğraf: AA

İsrail, 50 Çinlinin ülkeye girişine izin vermedi

Bu kapsamda karar alana İsrail yönetimi, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle 50 Çinlinin ülkeye girişine izin vermedi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'na (Makan) göre, hava yoluyla Rusya'dan gelen 50 Çinlinin Tel Aviv'e girişine izin verilmediği ifade edildi. Haberde, Çinli yolcuların geldikleri yere geri gönderildikleri kaydedildi. İsrail şu ana kadar, ülkede koronavirüse rastlandığı yönünde bir açıklama yapmadı. 

Lübnan, Çin gemisinin girişine izin vermedi

Lübnan yönetimi ise bir Çin gemisinin yeni tip koronavirüs konusunda güvenli olduğu kesinleşene kadar ülke limanlarına girişine onay vermedi.

Lübnan Çalışma ve Taşımacılık Bakanlığından yapılan açıklamada, özellikle Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili merciler gerekli tetkikleri yapıncaya kadar Trablusşam ve Beyrut limanlarına geminin girişinin yasaklanması talimatının verildiği belirtildi.

ucuslar.jpg
Çin'deki salgın nedeniyle birçok devlet, bu ülkele yönelik uçak seferlerini askıya aldığını duyurdu / Fotoğraf:AA 

Çok sayıda hava yolu şirketi, Çin'e uçak seferlerini askıya aldı

Asya-Pasifik bölgesinde, Avrupa'da, Orta Doğu'da ve Afrika'da çok sayıda hava yolu şirketi Çin'e uçak seferlerini geçici olarak durdurdu.

Uçak seferlerini iptal eden hava yolu şirketlerine Kanada Hava Yolları Air Canada, Amerikan hava yolu şirketleri Delta ve American Airlines da katılırken; Rusya'nın Ural Hava Yolları da salgın nedeniyle Çin'in dört kentine uçuşlarını durdurduğunu belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) da Çin'de Pekin, Guangzhou, Şanghay ve Şian şehirlerine düzenlenen seferlerin 9 Şubat'a kadar durdurulduğunu açıkladı.

Koca Yusuf.jpg
Vuhan'daki Türk vatandaşları dün gece tahliye edilerek Ankara'ya getirildi / Fotoğraf: AA 

Vuhan'da yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor

ABD, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Malezya, Endonezya, yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan'daki vatandaşlarını özel uçak seferleriyle tahliye etti. 

Türkiye de 32'si Türk 42 kişi, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi kargo uçağıyla dün akşam Ankara’ya getirdi. 

İspanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Macaristan gibi birçok Avrupa ülkesi de salgın nedeniyle Çin'in Vuhan kentindeki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçerken, Vuhan kentinden tahliye edilen Avrupalılar önceki gün iki ayrı uçakla Fransa ve

İngiltere'ye geldi. Çin'den tahliye edilen Alman vatandaşlarını taşıyan uçak dün Almanya’ya ulaştı.

Ürdün de Royal Jordan Havayollarına ait bir uçağın, salgının ortaya çıktığı Vuhan'a giderek, çoğunluğu Ürdünlü olmak üzere Filistin, Lübnan, Tunus, Bahreyn ve Ummanlı 71 öğrenciyi Amman'a getirdiğini bildirdi.

“Seyahat etmeyin” uyarısı 

Aralarında ABD, Japonya, Endonezya, Hindistan, Kazakistan, İngiltere, Finlandiya, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Türkiye’nin olduğu birçok ülke salgın nedeniyle vatandaşlarına Çin'e seyahat uyarısı yaparken, pek çok ülke vatandaşlarına Hubey eyaletine seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

Diğer yandan, ABD, Filipinler, El Salvador, Avustralya ve Singapur, virüs salgını nedeniyle son günlerde Çin'i ziyaret etmiş yabancı ülke vatandaşlarına seyahat yasağı getirerek, Çin'den gelen yabancı uyruklu vatandaşların, ülkeye girişine geçici olarak izin verilmeyeceğini belirtti.

DSO.jpg
Birçok ülke, vatandaşlarına Çin'e seyehat etmemeleri yönünde çağrıda bulundu / Fotoğraf: AA 

Komşu bazı ülkeler sınırlarını kapatıyor

Önlemler bununla da sınırlı değil. Çin’e komşu ülkelerden bazıları kara sınırlarını kapatma kararı aldı. Rusya, Çin ile sınırını kapatma ve Çin vatandaşlarına vize sınırlaması getirdi. 

Moğolistan, Çin ile sınır kapısını kapattığını duyurdu.

Kazakistan, Çin sınırındaki Horgos Serbest Ekonomik Bölgesi'nin kendi sınırındaki kısmının faaliyetini durdurma kararı aldı. Ülkede, Çinli transit yolcular için uygulanan 72 saatlik vizesiz giriş süreci durduruldu.

Kırgızistan, salgına karşı tedbir amaçlı, Çin ile kara sınır kapısını kapattı ve uçak seferlerini durdurdu. 

Pakistan, salgın tehlikesi nedeniyle iki ülke arasındaki tek sınır kapısının açılışını nisana erteledi.

Öte yandan, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, ana kara ile hızlı tren ve vapur seferlerini askıya alırken, Tayvan da yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'den iş gezisi ve birkaç istisnai durum haricinde adaya girişleri durdurdu.

DSÖ "uluslararası acil durum" ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 30 Ocak'ta, yaptığı toplantıdan sonra Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

DSÖ, önceki gün, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu ülkeyle sınırların kapatılmasının insanları yasa dışı yollardan Çin'e girmeye itebileceği ve bunun sonucunda salgının daha da yayılabileceği uyarısında bulundu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU