Şarbondan sonra şimdi de veba iddiası masada... CHP'li vekil görselleri paylaştı

CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, ithal edilen ve üreticilere dağıtılan koyunlarda veba salgını olduğunu öne sürdü

CHP'li vekil Bursa'da bazı çiftlikleri gezerek, ölü koyunları fotoğrafladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın sosyal medya hesabı Twitter'dan duyurduğu iddiaya göre, Bursa'da yaklaşık 50 koyun telef oldu. Nedeni veba salgını.

Sarıbal'ın mesajı şöyle:

“VEBA hastalığı nedeniyle ölen hayvanların Ocak ayı içerisinde getirildiği, Bursa’da yüzlerce işletmeye dağıtıldığı, 1700 adet küçükbaş civarında olduğu ve yaklaşık şu ana kadar (üreticilerden aldığım bilgi) 50’nin üzerinde ölümün gerçekleştiği tahmin edilmektedir” 

 

Sarıbal: Şarbondan sonra veba ithal ettik

 

 

Bursa Valiliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne çağrıda bulunan Sarıbal, “Bir an önce veba görülen yerlerde karantina işlemleri başlatılmalıdır” dedi:

“İthal edilip, Bursa'daki işletmelere verilen koyunlar vebadan ölüyor. Gezdiğimiz çiftliklerde gözlerimizle gördük. İhmaller zinciri ile ithal edilen vebalı koyunların ölüleriyle karşılaştık.

Olan üreticimize, halkımıza, ülkemize oluyor. Sorumlular ise suspus. İthal edilip Bursa'nın 15 ilçesindeki 300'ün üzerinde işletmeye gönderilen koyunlarda veba hastalığı görüldü"

 “Zamanında aşılama yapılmıyor!”

Tarım Bakanını istifaya çağıran vekil Sarıbal, şöyle devam etti:

“Tarım Bakanlığı zamanında aşılama yapmıyor. Vebalı hayvanların büyük bölümü, itirazlara rağmen, ithal edilmiş.

Tarım Bakanını, Tarım İl Müdürünü istifaya, ihmali olanlar hakkında da işlem yapılması için çağrıda bulunuyoruz. 

Sorumluların hesap vermesini, mağdur edilen çiftçilerimizin de zararlarının karşılanmasını bekliyoruz.

Bu çiftçi bu ülke bunları hak etmiyor. Çiftçilerin mağduriyeti mutlaka giderilmeli”

Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, iddiayla ilgili bilgi notunu Bursa Valiliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirdiklerini, açıklamayı bu makamların yapacağını söyledi.

Bursa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ülker Uygun ise, iddiayla ilgili notları aldığını ve gerekli açıklamayı yapacaklarını bildirdi.

 

Küçükbaş hayvanlarda görülen veba nedir?

“Koyun-Keçi Vebası (PPR) koyun ve keçilerin sığır vebasına benzeyen yüksek ateş, göz-burun akıntıları, nekrotik-erosiv stomatitis, diyare ve pnömoni ile karakterize bulaşıcı ve genellikle akut seyirli viral bir hastalık. PPR ilk defa 1942 yılında Batı Afrika’da bildirildi.

Günümüzde hastalık, Ekvator ve Sahara arasında kalan Afrika ülkeleri, Arap yarımadası, Türkiye dahil hemen tüm Orta Doğu ülkeleri, Hindistan ve Güney-doğu Asya’da görülüyor.  Sindirim ve solunum yoluyla bulaşabilen hastalık, enfekte hayvanlar yoluyla  çevreye yayılıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU