Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü Zico: Son dönemimde oyuncular ve antrenman konusunda bana müdahale ettiler

Fenerbahçe'nin eski teknik direktörlerinden Zico, beIN Sports'a yaptığı açıklamada, "Alex, kariyerimde çalıştığım oyuncular içerisinde en iyisiydi" dedi

Arthur Zico / Fotoğraf: AA

Fenerbahçe'de 2006-2008 döneminde teknik direktörlük yapan Arthur Zico, BeIN Sportssarı-lacivertli takımdan ayrılış süreci, Alex de Souza, Luciano, Kezman, Deivid, Gustavo, Jailson ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe'nin teknik direktörlük kariyerinde ilk gerçek tecrübesi olduğunu belirten Arthur Zico, "İsmimden dolayı benden yana beklentiler oldukça büyüktü. Çünkü Fenerbahçe daha önceden Brezilyalı teknik direktörler Didi ve Parreira ile şampiyonluk yaşamıştı. Büyük bir baskı vardı üzerimde. Daha sonrasında Alex ve Fabio Luciano gibi tanıdığım oyuncularla aynı takımda bulunmaktan çok memnundum. Fakat Luciano’nun kasığında problem oluştu ve takımdan ayrılmak zorunda kaldı" dedi.

Arthur Zico, takımın başına geçtiği dönem Fenerbahçe'nin 100. kuruluş yılı olduğunu ve kontratına 'şampiyon olmalısın' yazıldığını dile getirerek, şöyle konuştu: 

Fenerbahçe’nin 100. yılıydı ve ya şampiyon olacaktınız ya da gidecektiniz. Fenerbahçe gerçekten çok güzel geçen bir dönemdi. Tüm sorumluluğumuzun bilincindeydik. Her zaman fantastik bir iş çıkarabilme yeteneğine kadro anlamında sahiptik. 

İlk geldiği dönemde kulüpteki herkesin kendisini çok iyi karşıladığı anlatan Zico, "Aynı zamanda diğer kulüplerden insanlar da bana karşı her zaman iyi davrandı. Sokakta gayet rahat bir şekilde yürüyebiliyordum. Bu benim için çok iyi bir şeydi. Türkiye’de çok iyi 2 sene geçirdim. Daha sonrasında yeniden Türkiye’de olmak için önüme başka fırsatlar da çıktı ama bu gerçekleşmedi. Türkiye gerçekten güzel bir ülke ve şimdilerde daha da güzel değil mi" değerlendirmesinde bulundu.

Şampiyon olduktan sonra kendisine uygun olmayan kararlar alındığını anlatan Zico, şunları söyledi:

100. yıl şampiyonluğunun ardından bazı oyuncuların takımdan gönderilmesi istendi. Ayrıca bazen takımın üstünde etki yaratılmak istenirdi. Buna asla izin vermedim. İşime karışan insanlara bu fırsatı vermek gibi bir tarzım olmadı. Eğer beni bu iş için göreve getirdilerse gerekli zamanda ben zaten bunu sağlayabilecek kapasitedeyim. Bu tarz şeyleri üst pozisyondaki insanlarla konuşmak bizim görevimizdir.

"Fenerbahçe`deki son dönemimde oyuncu, antrenman ve kaleci pozisyonu konusunda bana müdahalelerde bulunmuşlardı" diyen Zico, "Çalıştığımız dönemde hiçbir zaman yaptıklarımız yanlış değildi. Belki de bu yüzden benimle sözleşmeyi yenilemek istediler" değerlendirmesinde bulundu.

Zico, "Gelecekte Türkiye'den teklif alırsanız kabul eder misiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:

Şu günlerde dürüst olmak gerekirse böyle bir şey düşünmüyorum.

Fenerbahçe'nin Marsilya'dan transfer ettiği Luiz Gustavo ve Brezilyalı futbolcu Jailson ile ilgili de konuşan Zico, "Gustavo, herkesin kalitesiyle tanıdığı iyi bir orta saha oyuncusu, iyi bir golcü ve Dünya Kupası tecrübesi yaşamış bir isim. Jailson’u da en son geçen sezonki Galatasaray maçında yaşadığı kavgada görmüştüm" dedi.

"Alex, en iyisiydi"

Brezilyalı teknik adam, Fenerbahçe formasıyla birçok başarıya imza atarak adını kulüp tarihine altın harflerle yazdıran Alex De Souza ile ilgili, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Alex, kariyerimde çalışma fırsatı bulduğum oyuncular içerisinde en iyisiydi. Mükemmel bir insandı. Oyunun her alanını görürdü. Çok iyi bir oyun görüşüne sahipti. Ona, 'Seni ceza sahasının dışında görmek istemiyorum. Kaleye yakın olmanı istiyorum. Diğerlerinin sana doğru koşmasına izin ver ve bitirişi yap' dedim. Sanırsam o sezonu gol kralı olarak tamamladı.

"Bana 'Deivid ve Kezman'ı yollamak istiyoruz' dediler"

Fenerbahçe'den ayrılık süreciyle ilgili de konuşan Zico, Almanya'da oynadıkları Süper Kupa finalinden sonra yaşananları, şu sözlerle dile getirdi:

Bana 'Bu sezon sizce nasıl geçecek' diye bir soru soruldu. Ben de onlara baktım ve 'Hiçbir şeye ihtiyacım yok, takım gayet iyi' dedim. Onlar da bana; 'Hayır, Kezman ve Deivid’i yollamak istiyoruz' dedi. Ben de 'Benimle dalga mı geçiyorsunuz, böyle bir şeyi kabul edemem' dedim. Bu görüşme sonrası yönetimle aramızda güvensizlik oluştu ve bu nedenle sezon sonunda şampiyonluğu kaybettik. Bu tarz çekişmeler olmasaydı ikinci senemde de şampiyonluğu yaşayabilirdim.

Zico, teknik direktörlük yaptığı dönemde kulüpte yöneticilik yaşan şimdiki kulüp başkanı Ali Koç ile aralarında geçen diyaloğu, şöyle anlattı:

Ali Koç, benim dönemimde yönetim kurulu üyesiydi. Kendisi Fenerbahçe konusunda oldukça fazla bilgiye sahip. Onu çok severim, kendisiyle fazlaca iletişim halindeydik. Bir gün bana 'Eğer bir gün başkan olursan Alex’i işe alır mıydın' şeklinde bir soru sordu. Ben de 'Tabii ki gözü kapalı bu kararı verirdim' yanıtını verdim. Hatta bu benim ilk anlaşmam olurdu.

 

Independent Türkçe, BeIN Sports

DAHA FAZLA HABER OKU