Prof. Görür’den tepki: ‘Elazığ’ı depreme hazırlayın’ dedim; pek bir şey yapılmadı tıpkı İstanbul’da olduğu gibi

Görür, Twitter’dan yaşanan depreme ilişkin önlem alınmamasını eleştirdi

Fotoğraf: Twitter

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan depremin ardından Twitter’dan tepki gösterdi.

Görür, “Elazığlı olmam nedeniyle, Elazığ’ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim , uyarılar yaptım, ‘Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın’ dedim” diyerek, “Bu konuda kitaplar basıldı. Ama maalesef pek bir şey yapılmadı. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi…” ifadesini kullandı.

“Bununla da kalmadık. Yine Elazığlı olan Prof. Namık Çağatay ve İTÜ’deki arkadaşlarla birlikte Bingöl, Elazığ, Malatya, Maraş valilik ve belediye başkanlıklarını ve bu kentlerdeki üniversiteleri bir araya getirdim. Harita Genel Komutanlığı’nı da işe katarak proje hazırladım…” bilgisini veren Görür, “TÜBİTAK, DPT gibi birçok yere başvurduk reddedildi. Halbuki her fay kuşağında depremin ergeç geleceği biliniyor. Neden daha ortada deprem yokken oralar ele alınmıyor? Bileniniz var mı?” diye sordu.

Depremin hemen sonrası Habertürk canlı yayınına katılan Görür görüşlerini şöyle ifade etmişti:

Ben Elazığlıyım. Bu büyük bir deprem. Elazığ'a en fazla 25-30 kilometre uzaklıkta Sivrice Gölü'nün bulunduğu yerde. Oradan Doğu Anadolu Fayı geçiyor. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük fayı. Tarihi süreç içersinde orada çok büyük depremler oluşmuştu.

Senelerdir yetkilileri uyarıyoruz. Burada deprem bekliyorduk. Risk sıralamasında ön sırada geliyordu. Bu depremin bir de önemi Doğu Anadolu Fayı bir ölçüde harekete geçti. Bu şu demek, Kuzey Anadolu Fayı aşağı yukarı 1939-1999 arasında 7 büyüklüğünde deprem üreterek enerjisini büyük ölçüde boşalttı ve İstanbul kapılarına dayandı.

Doğu Anadolu Fayı uzun süredir suskundu. Bizim endişemiz Doğu Anadolu Fayı da günün birinde harekete geçerse, uzun süre deprem olmayan yerler bu faya bağlı olarak belirli tetiklenmelerle kırılıp büyük depremler üretebilir diye. Bu fay biz endişelendiriyor. Elazığ ile Bingöl arası, Elazığ le Adıyaman Sincik arası tehdit altına girmesi demektir. O bakımdan endişe ediyoruz. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı gibi uzun zamandır enerji biriktiriyordu. Biz yer bilimcilerin bu fay harekete geçer diye tedirginliğimiz vardı.

Doğu Anadolu Fayı üzerinde uzun zamandır deprem olmayan yerler var. Özelilkle Kahramanmaraş mesela. Daha güneye doğru seri depremlerin başlama olasılığı olabilir. Bu küçük bir deprem değil. Dolayısıyla sıvılaşmaya uygun zeminlerde yıkım olmuş olabilir. Şu anda yetkililer bunu bilemezler. Fay boyunca olan yerlerde köyler var. Orada evler usulüne uygun yapılmaz, mühendislik hizmeti görmemiştir. İnşallah olmaz ama zayiatın olabileceğini düşünüyorum.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU