Hulusi Akar'ın önerdiği Necdet Özel'in atamasını yaptığı Muharrem Köse'ye FETÖ'den ağırlaştırılmış müebbet

Fikret Bila, Necdet Özel ile 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra yaptığı mülakatta, Köse'nin atanmasına ilişkin bilgilere yer vermişti

Fotoğraf: AA

Eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 4 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanığa müebbet, 13 sanığa da "FETÖ üyeliği"nden 7 yıl 6 aydan 10 yıl 15 aya kadar süreli hapis cezası verildi.

Özel'in "FETÖ'cü müsün?" sorusuna Köse'nin yanıtı: Hayır komutanım

Köse'nin Genelkurmay adli müşavirlik görevine getirilme sürecini, gazeteci Fikret Bila, 12 Ağustos 2016'da Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazısında anlatmıştı.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile yaptığı mülakatın içinde atanma sürecini aktaran Bila, Köse'nin o dönem Genelkurmay İkinci Başkanı olan bugünün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından önerildiğini ifade etmiş ve şunları söylemişti:

Necdet Özel Paşa, 2011 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevini aldığında, Genelkurmay Adil Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu tutukluydu. Yerine bakan albay da bir süre sonra emekli oldu. Genelkurmay Adli Müşavirliği böylece boş kaldı. Necdet Paşa o zaman, Genelkurmay İkinci Başkanı’ndan Genelkurmay’a bir adli müşavir bulunmasını istedi. İkinci Başkan, hukukçu subaylar arasında araştırma yaptırır. Askeri Yargıtay Üyesi Albay Muharrem Köse’nin adli müşavirlik için uygun olduğu kanaatine varır. Bu tercihin nedenlerinden biri Köse’nin alanında doktora yapmış bir uzman hukukçu olmasıdır. İkinci Başkan, Necdet Paşa’ya, adli müşavir olarak Muharrem Köse’yi önerir. Necdet Paşa, müşavirlikten daha üst bir görev olan Askeri Yargıtay üyeliğinden müşavirliğe atanmanın doğru olup olmayacağını sorar. Köse’nin Askeri Yargıtay üyeliğini bırakıp adli müşavirlik görevini üstlenmeye hazır ve istekli olduğu yanıtını alır ve atama yapılır. 

muharrem köse.jpg
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse / Fotoğraf: Hürriyet


Bila, mülakatta Özel'in, Muharrem Köse'yi çağırıp "FETÖ'cü müsün?" diye sorduğunu belirtiyor ve eski Genelkurmay Başkanı'nın şu sözlerine de yer verdi:

Senin hakkında paralelci olduğuna dair iddialar var. Var mı ilişkin, ne diyorsun?

Köse, Özel'in sorusuna, "Hayır komutanım" yanıtını veriyor. Özel ise, Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazarak hakkında soruşturma isteyeceğini, kendisinin bakanlığa başvurmasının yerinde olacağını söyledi.

Özel bakanlığa yazı yazarak Köse hakkında soruşturma istedi. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanılığı, bir müfettiş görevlendirir ve inceleme yaptırdı. İnceleme sonunda gelen rapor temizdi. Köse görevine böylece devam etti. 

Firari sanıkların dosyası tefrik edildi

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Şuayip Arslan, mahkeme heyetinin kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı ile eski Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcısı yarbay Ali Müjdat Eski ve eski Genelkurmay Adli Müşavirliği Ceza İşleri Müdürü albay Mehmet Oğuz Akkuş'u "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti.

Sanıklardan eski Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanı albay Mehmet Ali Almış ve eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşaviri albay Mehmet Emin Yapar ise aynı suçtan müebbet hapisle cezalandırıldı.

Heyet, sanıklardan Erhan Ermişoğlu, Seyfi Bulduk ve İsmail Karataş'a "FETÖ üyeliği"nden 10 yıl hapis cezası verdi ve hükmen tutuklanmalarını kararlaştırdı.

Aynı suçtan sanık Bedrettin Özgür'e 10 yıl 15 ay, Şaban Ümit Gül'e 10 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu sanıkların da tutuklanmasına hükmetti.

"FETÖ üyeliği" suçundan Uğur Aydın, Yasin Akdeniz ve Nazmi Şengül'ü 8 yıl 9'ar ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, Necmettin Aksoy, Erhan Alp ve Mustafa Eruyar'ı ise 8 yıl 1 ay 15'er gün hapisle cezalandırdı.

Aynı suçtan sanık Harun Birol Mert 7 yıl 9 ay 22 gün, Kani Yolcu ise 7 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

"FETÖ üyeliği" suçundan cezalandırılan 13 sanığın üzerilerine atılı "Anayasa'yı ihlal" suçundan ise beraatine hükmedildi.

Davanın firari sanıkları Kurtuluş Kaya ve İlhan İpek'in dosyaları tefrik edildi.

 

Independent Türkçe, AA, Hürriyet
 

DAHA FAZLA HABER OKU