Dünya Ekonomik Forumu, iklim değişikliğiyle mücadele için 1 trilyon ağaç projesi başlattı

Küresel çapta bir girişim olması öngörülen “1t.org” adlı projeye “iklim değişikliği inkarcısı” Trump da destek veriyor

Amazon ormanları başta olmak üzere dünya genelinde birçok bölgede görülen ağaç tahribatı çevrecilerin tepkisini çekiyor (AFP) 

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu (WEF), biyoçeşitliliği yeniden sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye destek vermek için dünya çapında 1 trilyon ağaç yetiştirme, onarma ve koruma amacıyla küresel çapta bir girişim başlattı.

“1t.org” adı verilen proje hükümetleri, sivil toplum kuruşlarını, şirketleri ve bireyleri “doğanın kitlesel ölçekte iyileştirilmesi” amacıyla bir araya getirmeyi hedefliyor.

WEF kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, “Küresel iklim, biyoçeşitlilik ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair hedefleri yakalamak istiyorsak önümüzdeki 10 yıl eşi görülmemiş seviyede işbirliği gerekiyor. 1t.org yaşamın her kesiminden ve her yaştan paydaşların küresel boyutta önemli bir hedefe ulaşmak için nasıl birlikte çalışabileceğine dair önemli bir emsal teşkil ediyor” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan Forests (Amerikan ormanları) ve Trillion Trees Initiative (1 trilyon ağaç girişimi) gibi yeniden ağaçlandırma projelerini kabul ettiklerini belirten WEF, 1t.org’un “bu tür girişimleri tek çatı altında toplamak ve fonlarla siyasi desteği harekete geçirmek için bir fırsat sunduğunu” ifade etti.

WEF açıklamasında ayrıca “Karbonun dünya üzerindeki ormanlar, sulak alanlar ve otlaklarda tutulmasını sağlayan doğa merkezli çözümler, Paris İklim Anlaşması’na göre 2030’a kadar karbon salımını azaltma hedefinin üçte birini karşılayabilir” değerlendirmesi yer aldı. Karbon salımını azaltmayla ilgili geri kalan hedefin de enerji, ağır sanayi ve finans sektörleri tarafından karşılanacağı belirtildi.

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan doğa bilimleri uzmanı Jane Goodall ise “1t. org, dünya çapında ağaç dikimi ve orman restorasyonuyla uğraşan on binlerce küçük ve büyük grubu birbirine bağlayacak yenilikçi teknolojiler sunuyor” diye konuştu.

Öte yandan proje resmi olarak duyurulmadan bir gün önce “iklim değişikliği inkarcısı” olmakla tanınan ABD Başkanı Donald Trump’tan destek aldı.

Trump, “ağaçların ve ormanların iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve bu konuda daha iyi bir yönetim sergilenmesinde güçlü bir liderlik sergilemek” istediğini söyledi.

ABD Başkanı’nın açıklamalarına karşılık çevre eylemcisi Greta Thunberg ise ağaç dikmenin iklim değişikliğiyle mücadele için yetersiz olduğunu belirtti.

Geçen yıl Davos’taki toplantılar sırasında yaptığı çıkışı tekrarlayan 17 yaşındaki Thunberg, “Evimiz hala yanıyor” dedi ve 73 yaşındaki Trump’a hitaben “Sizin eylemsizliğiniz alevleri körüklüyor” diye ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU