Trump’ın damadı Kushner, Beyaz Saray'ın "ilhaka karşıyız" açıklamasından sonra İsrail ziyaretini iptal etti

Davos’ta bulunan ABD’li heyette yer alan Beyaz Saray Danışmanı Kushner, daha önce planlanan İsrail ziyaretini iptal ederek ABD’ye döndü

ABD Başkanı Trump ve damadı Jared Kushner Davos'ta / Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve ABD Ortadoğu Özel Elçisi Avi Berkowitz, İsrail ziyaretini iptal etti.

Karar, Beyaz Saray’ın İsrail’in Batı Şeria ilhakına karşı olduğuna yönelik yaptığı açıklamanın ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Israil Today gazetesinde yer alan haberde, Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Kushner ve Berkowitz’in, önceden kararlaştırılmış olan İsrail ziyaretini iptal ederek Başkan Trump’ın uçağıyla ABD’ye döndüğü belirtildi.

İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post’a konuşan Trump hükümetinden üst düzey bir yetkili, ziyaretin kötü hava şartlarından dolayı iptal edildiğini söyledi.

Yetkili, Yüzyılın Anlaşması’nın mimarı olarak söylenen ABD Barış Heyeti’nin bir sonraki ziyareti ne zaman gerçekleştireceği konusunda bilgi vermedi. 

Beyaz Saray ilhaka karşı

ABD’li heyetin bu kararı, Beyaz Saray’ın Ürdün Vadisi’nin ilhakına yönelik açıklamasının ardından geldi.

İsrail Kanal 13 televizyonunun üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberde, Trump yönetiminin İsrail-Filistin sorununa “çözüm bulmak” amacıyla hazırlanan ve Yüzyılın Anlaşması olarak isimlendirilen plan açıklanmadan İsrail’in Ürdün Vadisi’ni ilhak etmesine karşı çıktığı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkede 17 Eylül 2019'da yapılan erken seçimden önce, Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadinde bulunmuştu.

Eylüldeki seçimleri önde tamamlayan Mavi-Beyaz İttifakı lideri Beny Gantz da dün Ürdün Vadisi'ne giderek 2 Mart'ta yapılacak seçimleri kazanması halinde bölgeyi "İsrail'e ilhak edeceğini" söylemişti.

Başbakan Netanyahu da dün akşam başlattığı seçim kampanyasında Ürdün Vadisi'ni "ilhak" vaadini yinelemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU