Facebook’un Libra projesinden çekilen devler kervanına Vodafone da katıldı

Mastercard, PayPal ve Visa dijital para projesinden çoktan çekilmişti

Facebook, mali kurumların düzenleyicilerinden, çıkması beklenen kripto para birimi Libra’ya yönelik büyük dirençle karşı karşıya (Reuters)

Facebook’un kripto para projesi Libra'dan çekilen büyük firmaların en sonuncusu Vodafone oldu.

Telekomünikasyon firması, Facebook uygulamalarında kullanılacak yeni küresel para birimini geliştirmek için oluşturulan birlikten ayrılan eBay, Mastercard, PayPal, Stripe ve Visa’ya katıldı.

Vodafone sözcüsü, “En başından bu yana Vodafone’un arzusunun genişleyen finansal katılıma gerçek bir katkı sunmak olduğunu söyledik (…) Bu hedefe dair taahhüdümüz tamamen sürüyor ve en büyük katkıyı (mobil ödeme platformu) M-Pesa’ya yönelik çabalarımıza odaklanmakla yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook geçen yıl duyurduğu Libra’nın, geleneksel finansal hizmetlere erişimi bulunmayan -ve “banka hesabı olmayanlar” diye adlandırılan- dünya genelinde 1,7 milyar kişiye hizmet edeceğini ileri sürmüştü. Ancak proje duyurulduğu 2019’dan bu yana mali kurumların düzenleyicileri tarafından ciddi eleştirilere maruz kaldı.

İsviçre Devlet Başkanı Ueli Maurer geçen yıl aralık ayında yaptığı açıklamada, Libra’nın merkez bankaları tarafından kabul edilmeyeceğini ve dolayısıyla mevcut haliyle “başarısız olduğunu” söylemişti.

Birleşik Krallık ve ABD’deki siyasetçiler de bu dijital para birimiyle ilgili endişelerini dile getirirken, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise geçen yıl eylül ayında yaptığı açıklamada, “iktisadi ve mali egemenliğe” karşı tehdit teşkil ettiği gerekçesiyle Libra’nın Avrupa topraklarında gelişmesini engelleyeceğini kaydetmişti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) salı günü, merkez bankaları tarafından desteklenen ve kendi dijital para birimlerini geliştirme potansiyelini keşfetme amacıyla oluşturulan merkez bankaları koalisyonuna katılmıştı.

Libra ise gelen eleştirilere ve yaşanan son gerilemelere rağmen dijital para geliştirme projesine Vodafone olmadan devam edeceklerini bildirdi.

Libra Birliği’nin Politika ve İletişim Başkanı Dante Disparte yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Birliğin üye yapısı zaman içinde değişse bile Libra idaresi ve teknolojisinin tasarımı Libra ödeme sisteminin dayanıklı kalmasını sağlayacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU