Prof. Dr. Görür’den Kanal İstanbul uyarısı: Büyük bir felakete yol açabilir

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Görür, “Lütfen ama lütfen kıta sahanlığında ayrıntılı jeolojik ve jeofizik çalışma yapmadan Kanal’a kazma vurmayın” dedi

Kanal İstanbul projesi / Fotoğraf: AA

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul projesine yönelik sosyal medya hesabından yetkililere çağrıda bulundu.

Yetkililere birçok kez uyarıda bulunduğunu kaydeden Görür, “Arkadaşlar bir kaç kez medyada açıkladım ama anlaşıldığından emin değilim. Buradan bir kez daha yetkilileri uyarmak istiyorum: Kanal İstanbul’un K. Çekmece- Marmara arası çok riskli. Buradaki kıta sahanlığı Çekmece gölleri açıklarında çok faylı. Bu faylar KB-GD doğrultusunda. Bu fayların bazılarının canlı olma olasılığı çok fazla” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kanal beklenen depremden çok şiddetli etkilenebilir”

Görür, “Bunlar çok sığ da değiller, bazı kesitlerde 4-5 km derinlikte. Eldeki sismik kesitlerden tam olarak değerlendirilemiyor. Denizdeki bu fayların Çatalca Fay Zonu ve Çekmece gölleri etrafındaki heyelen sistemlerinin kökleri ile de ilişkileri olabilir” uyarısı yaptı.

Kanalın Marmara ağzı-K. Çekmece arası beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremden çok şiddetli etkilenebileceğini kaydeden Görür, devamında şu değerlendirmede bulundu:

Burada kıtasahanlığının parçalanmış olması ve mevcut fayların harekete geçme olasılığı Kanalın bu kısmında şiddeti daha da artırarak büyük bir felakete neden olabilir. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen ama lütfen söz konusu kıta sahanlığında ayrıntılı jeolojik ve jeofizik çalışma yapmadan Kanala kazma vurmayın.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU