ABD nükleer silahlarını ülkeden gönderme tasarısı Belçika parlamentosunda kıl payıyla reddedildi

Belçika'nın Kleine Brogel Hava Üssü'nde bulunan Amerikan bombaları tartışma yaratıyor

Nükleer silahlara karşı 2016'da Kleine-Brogel üssünde eylem gerçekleştirilmişti (Belga)

Belçika parlamentosunda perşembe günü ülkenin belirsiz geleceğinin tartışılmasının ardından Amerikan nükleer silahları neredeyse geri gönderilecekti.

Belçikalı parlamenterler kıl payıyla silahların kalması yönünde oy kullandı ancak sadece beş parlamenter fikrini değiştirseydi karar tersi yönde olacaktı. Bu silahların varlığının ne kadar tartışmalı olduğunu gösteriyor.

Sosyalistler, yeşiller, merkezciler, solcular ve aynı zamanda liberal DéFI partisi; ülkenin kuzeydoğundaki Klein Brogel Hava Üssü'nde konuşlandırılmış ABD silahlarının iade edilmesi yönünde oy kullandı.

66'ya 74 oyla reddedilen nükleer silahların kaldırılması teklifi, aşırı sağcı Vlaams Belang partisinin desteğinin yanı sıra Flaman milliyetçisi Yeni Flaman İttifakı, Hristiyan Demokratik Flaman Partisi ve Flaman liberalleri tarafından engellendi.

Flaman gazetesi De Morgen'in haberine göre ABD büyükelçisi oylama konusunda "özellikle endişeliydi" ve ABD Büyükelçiliği parlamentodaki tartışma yaklaşırken çok sayıda parlamenterle konu hakkında kulis faaliyeti yürüttü.

Aşırı sağcı parlamenterlerin duruşu son dakikaya kadar özellikle belirsizdi. Vlaams Belang partisinin lideri Tom Van Grieken şunları ifade etmişti:

Sol partilerin teklifine karşı çıkıyoruz çünkü toy pasifistler değiliz. Ancak aynı zamanda, Flaman milliyetçileri olarak, Belçika'nın itibarını korumayı pek de önemsemiyoruz.

Sağcı Yeni Flaman İttifakı partisinin kıdemli parlamenterlerinden Theo Francken şunları söyledi:

Mevzu NATO'ya ekonomik katkı yapmaya geldiğinde biz zaten sınıfın en kötüleri arasındayız. Nükleer silahların geri çekilmesi Başkan Trump için iyi bir mesaj olmaz.

Oylama parlamentonun dışişleri komitesinin silahların Belçika'dan geri çekilmesinin yanı sıra Belçika'nın Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'na dahil olmasını öneren teklifi onaylamasının ardından gerçekleşti.

Eğer teklif parlamentodan geçseydi, Belçika hükümeti "nükleer silahların Belçika topraklarından geri çekilmesi amacıyla en kısa sürede bir yol haritası hazırlamakla" görevlendirilecekti.

Silahların ülkedeki varlığı, henüz geçen yılın temmuz ayında NATO Parlamenter Asamblesi'nin raporuyla resmileşmişti ancak onlarca yıldır zaman zaman kitlesel protestoların da hedefinde bulunan ve herkesin bildiği bir sırdı.

Silahların, 1960'larda Amerikan askeri jetlerinden atılmak üzere geliştirilen taktik nükleer silahlardan B-61 nükleer bombaları olduğu düşünülüyor. Benzer silahların Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye'deki Amerikan kuvvetlerinin bulunduğu üslerde de tutulduğuna inanılıyor.

Britanyalı Molly Scott Cato'nun da aralarında bulunduğu Yeşiller'den oluşan bir grup Avrupa Parlamentosu üyesi, geçen yıl şubatta Belçika üssünde silahlara karşı düzenledikleri protestonun ardından gözaltına alınmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir .

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU