Çinli büyükelçinin İsveç medyası için yaptığı "hafifsıklet boksör" benzetmesi krize neden oldu

İsveç hükümeti büyükelçiyi izahat için dışişlerine çağırırken, Bakan Ann Linde, Çinli yetkilinin açıklamalarını “kabul edilemez bir tehdit” olarak gördüklerini belirtti

Çinli Büyükelçi Gui Congyou daha önce muhalif yazar Gui Minhai'ye verilen ödül dedeniyle İsveç yönetimine tepki göstermişti (AFP)

Çin’in Stockholm Büyükelçisi Gui Congyou, Pekin yönetimini eleştiren haberler yapan İsveç medyasını, ağırlığının neredeyse iki katı rakibine kafa tutan “hafifsıklet” boksörlere benzetince diplomatik kriz çıktı. İsveç hükümeti büyükelçiyi açıklamalarıyla ilgili izahat vermesi için dışişlerine çağırdı.

İsveç’te devlete ait yayın kurumu SVT’ye konuşan Büyükelçi Gui, İsveçli gazetecilerin haber yaparken Çin’in iç işlerine müdahale ettiğini ileri sürdü ve bu değerlendirmesine ringlerden bir benzetmeyle destek sunmaya çalıştı.

İtham ettiği gazetecilerin ne gibi bir müdahalede bulunduğuna dair belirli bir örnek vermeyen Gui, ülkesiyle İsveç medyası arasındaki ilişkiyi, ağırlıkları farklı iki boksörün karşılaşmasına benzetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“48 kiloluk hafifsıklet bir boksörün, 86 kilo ağırlığında ve iyiliğinden dolayı kendine dikkat etmesini tavsiye eden bir boksörü kavgaya kışkırtması” örneğini veren Gui, “86 kiloluk boksör diğerine gidip işine bakması nasihatini veriyor ancak öteki dinlemiyor, hatta ağırsıklet boksörün evini basıyor. Bu boksörün ne yapmasını beklerdiniz?” dedi.

Çinli büyükelçi ayrıca, “İsveç medyasında bazı kuruluşlar ve gazeteciler her zaman mesnetsiz iddiaları ortaya atarak Çin’e saldırıyor; iki ülke ve onların halkları arasında anlaşmazlık, nefret ve ayrılık çıkarmaya çalışıyorlar. Gündemleri nedir, söylemesi güç” diye konuştu.

Röportajı değerlendiren İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Çinli büyükelçinin açıklamalarını “kabul edilemez bir tehdit” olarak gördüklerini belirtti.

Meseleyi görüşmek üzere Gui’yi dışişlerine çağırdığını belirten Linde, “İsveç’te konuşma özgürlüğü hüküm sürüyor” derken, “Çinli büyükelçinin yaptıklarının çok ciddi olduğunu” ifade etti.

İsveçli bakan, büyükelçinin açıklamalarını, "konuşma özgürlüğünü takdirle karşılayan ve uluslararası çapta insan haklarının güçlü savunucusu olarak sayılan bir ülkedeki medyayı susturma girişimi" olarak gördüğünü kaydetti.

 

 

SVT’ye konuşan Linde, “Benim tarafımdan Çin büyükelçiliğine ve büyükelçisine defalarca bildirilmiştir ki ifade özgürlüğü (İsveç’te) anayasal güvence altındadır ve gazeteciler vazifelerini tamamen özgür bir şekilde yerine getirme hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

Stockholm ve Pekin arasında 2015’ten bu yana yaşanan gerilim, Çinli siyasi liderler hakkında yazdığı kitaplarla tanınan Çin doğumlu İsveç vatandaşı olan muhalif Gui Minhai’nin Tayland’da kaybolması ve daha sonra Çin’de ortaya çıkmasının ardından başlamıştı.

İsveç PEN kuruluşunun Çin’de cezaevinde tutulan Gui Minhai’yi geçen yıl kasım ayında Tucholsky Ödülü’ne layık görmesinden bir ay sonra Çin’den İsveç’e gidecek iki ticaret heyetinin planı iptal edilmişti.

 

Independent Türkçe, AP, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU