Bilim insanları nesli tükenen gergedanları kurtarmak için yeni embriyo üretti

Kenyalı bakan "Bilim yoluyla bu alt türlerin trajik yok oluşunu tersine çevirebileceğimizi görmek muazzam" ifadelerini kullandı

19 yaşındaki Fatu (sağda) ve 30 yaşındaki Najin (solda) (AP)

Bilim insanları soyu neredeyse tükenmiş olan kuzey beyaz gergedanlarının hayata döndürülmesine katkıda bulunmasını umdukları yeni bir embriyo üretti.

Bu yapay embriyo yalnızca üçüncü uygulanabilir örnek. Embriyoların üçü de laboratuvar ortamında hazırlandı. Ölmeden önce erkek gergedanlardan alınan donmuş spermler, (her ikisi de dişi olan) dünyadaki son iki kuzey beyaz gergedanının birinden alınan yumurtalarla döllendi.

Alt türün bilinen son erkek örneği Sudan, 2018'de, 45 yaşında ölmüştü.

Araştırmacılar şimdi oluşturdukları üç embriyoyu sayıca daha kalabalık ve taşıyıcı annelik yapacak dişi güney beyaz gergandanlarına nakletmeyi planlıyor.

Kenya Yaban Hayatı Servisi'nin ve Kenya, Çekya, Almanya ile İtalya'dan korumacıların yayımladığı açıklamada, Kenya Yaban Hayat Bakanı Necib Balala "Bilim yoluyla bu alt türlerin trajik yok oluşunu tersine çevirebileceğimizi görmek muazzam" ifadelerini kullandı.

Üç embriyo, Sudan'ın torunu Fatu'dan alınan yumurtalardan üretildi. Fatu annesi Najin'le birlikte Kenya'daki Ol Pejeta koruma alanında yaşıyor ve 24 saat silahlı koruma altında.

 

 

Almanya Leibniz Hayvanat Bahçesi ve Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü'nden Thomas Hildebrandt, “Şimdi ekip 30 yaşındaki Najin için de çok geç olmadan aynı sonucu elde etmek amacıyla her türlü çabayı gösterecek” diye konuştu.

Bilim insanları ilk iki embriyoyu geçen sonbaharda üretmişti. Ekip, 5 kuzey beyaz gergedanından oluşan, vahşi doğaya dönebilecek bir sürü oluşturmayı planlıyor ve bu süreç muhtemelen onlarca yıl sürecek.

1970'lerde 20 bin kadar gergedana ev sahipliği yapan Kenya'da şu an, çoğu siyah gergedan olmak üzere yaklaşık 650 gergedan var.

Kuzey beyaz alt türü bir zamanlar Doğu ve Orta Afrika'da birkaç ülkede bulunuyordu. Korumacılar, türün güney beyaz kuzenlerinden yaklaşık 18 bin bireyin ve 5 bin kadar da siyah gergedanın kaldığını tahmin ediyor.

Güney beyaz gergedanları, onları korumakla görevli korucuların çabaları sayesinde eski gücüne kayda değer ölçüde ulaşmış durumda.

1897'de gezegende sadece 50 kadar güney beyaz gergedanı vardı. 1950'lerde sayı 400'ü geçti ve 1960'ların ortalarında alt tür "kritik tehlike altında" durumundan çıkarıldı.

Gergedanlar, oymacılıkta ve geleneksel Çin tıbbında kullanılan boynuzları için avlanıyor. Boynuzların geleneksel tıptaki işlevine dairse herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU