HDP Eş Genel Başkanlarından Kürtçe kurs açıklaması: Elbette kurslara destek olacağız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi bünyesinde Kürtçe kurslar açıldı ve başvurular başladı. HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli ile Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı Buzgan, konuyu yorumladı

İSMEK'te Kürtçe kurs kayıtları başladı / Fotoğraf: Twitter

31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı birçok etkinlikte talep olması durumunda İSMEK bünyesinde Kürtçe kurs açacaklarını söylemişti.

İmamoğlu, bu konuda verdiği sözü tuttu. Bugün itibariyle İBB’nin internet sitesine Kürtçe kurs başvuruları başladı. 

İlk etapta İstanbul’un Avrupa yakasında 2’si Esenyurt,  biri Fatih, biri Bağcılar Yıldıztepe ve biri de Şişli’de olmak üzere 5 yerde Kürtçe kurs için kayıtlar alınıyor.

Kürtçe kurs için başvurular 25 Ocak'a kadar devam edecek. İlçelerdeki ders saatleri farklı olacak.

Daha önce açılan “Kürtçe kurslara yeterince destek olunmadı” eleştirilerine maruz kalan HDP’nin tavrı merak ediliyordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli kursların hayata geçmesini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Buldan: Elbette Kürtçe kurslara destek olacağız

Daha fazla Kütçe kursun açılması gerektiğini kaydeden Buldan, “Elbette açılan Kürtçe kurslara destek olacağız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürtçe kursları yaygınlaştırmak ve teşvik etmek için HDP olarak üzerlerine düşen her türlü sorunluluğu yerine getireceklerini aktaran Buldan, “Türkiye’nin her yerinde Kürtçe bilmeyen vatandaşlara insanlara yönelik bu tür kursların açılması için parti olarak her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Temelli: Olanağı olanlar Kürtçe kurslara katılmalı

Açılan Kürtçe kursların önemli olduğunu ifade eden Temelli, olanağı olanların katılım göstermesi gerektiğini ifade etti. 

Yeni jenerasyonunun Kürtçe’den uzaklaştığına dikkat çeken Temelli, “Maalesef yeni jenerasyon dilden uzaklaşıyor. Bu yüzden kurslar önemlidir. Bu kurslara çocuklarımızın gitmesi anadilini unutmaması ve kullanması açısından önemlidir. Ama bu tek başına bir çözüme karşılık gelmez. Esas mesele anadilde eğitimdir. Ama bugün için kursların önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

“Zazaca kursların biran önce açılması yönündeki talebimizi yineliyoruz”

Kamuoyunda daha çok İBB’ye bağlı İSMEK’te açılacak Kürtçe kurslar ile gündeme gelen ve destek için birçok siyasi parti lideri ile görüşen Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, kursların açılmasını olumlu ancak yetersiz bulduklarını söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İSMEK’te Kürtçe (Kurmanci - Zazaki) Kurs açılması için birçok görüşme yaptıklarını aktaran Buzgan, görüşmelerin istedikleri seviyede olmasa da olumlu sonuç vermeye başladığını aktardı.

Bir dili geliştirmenin en önemli enstrümanının eğitim ve öğretim olduğunu ifade eden Buzgan, çok az sayıda da olsa açılan Kürtçe kursların diri tutulması ve geliştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

“Kürtçe asimilasyon ve deformasyon politikalarına maruz kaldı”

Kürtçe’nin uzun yıllardan beri asimilasyon politikalarına maruz kaldığını ileri süren Buzgan, devamında şunları söyledi:

Kürtçe, Türkiye nüfusunun yüzde 25’in kullandığı bir halkın dilidir. Bu dil Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllardan beri sistematik asimilasyon ve deformasyon politikalarına maruz kaldı, kamusal alanlardan ve eğitim süreçlerinden dışlandı. Bu ve benzeri birçok nedenden dolayı bilgi ve kültür üretme yeteneğini önemli ölçüde yitirdi. Bu politikaların önüne geçmek elimizde. Kürtçe’yi konuşup yeni nesillere aktararak kısmen de olsa bunun önüne geçebiliriz.

İstanbul’da yaşayan Kürtlerden ilgi ve duyarlılık beklediklerini kaydeden Buzgan, bir dili yaşatmanın koşulunun öğrenmek ve konuşmak olduğunu sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU