Japonya Başbakan Yardımcısı: Ülkede tek etnik grup var

Taro Aso, “Bir dil, bir etnik grup ve bir hanedanla 2 bin yıl yaşayan başka bir ülke olmadı” dedi

79 yaşındaki Taro Aso daha önce de vurdumduymaz ve ayrımcı olduğu düşünülen birtakım görüşleri nedeniyle eleştirilmişti (Eugene Hoshiko/AP)

Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, ülkesini dünyada tek ırka sahip tek ülke diye nitelendirmesinin ardından yerli bir etnik grubu görmezden gelmekle suçlanıyor.

Japonya’da ekonomi bakanı olarak da görev yapan Taro Aso, pazartesi günü yaptığı konuşmada, “Bir dil, bir etnik grup ve bir hanedanla 2 bin yıl yaşayan başka bir ülke olmadı” dedi.

79 yaşındaki siyasetçi salı günü özür dileyerek, Japonya’nın diğer etnik grupların büyük göçüne veya istilasına uğramadan uzun süre ayakta kaldığını söylemek istediğini belirtti.

Yerli Ainu halkı binlerce yıldır Japonya’nın kuzeyinde yaşıyor ve geçen yıl kültürlerini korumak ve geliştirmek için yürürlüğe giren yasayla varlıkları resmen kabul edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi istatistiklere göre, Japonya'da ayrıca ülkenin 126 milyonluk nüfusunun yüzde 2’sinden fazlasına tekabül eden 2,7 milyonluk yabancı nüfus mevcut.

Bu sayı, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası’ndaki sömürge yönetimi döneminde birçoğu gönüllü olarak veya zorla Japonya’ya gelen 400 binden fazla etnik Koreliyi ve vatandaşlığa alınan yaklaşık 360 bin Koreliyi içeriyor.

Uluslararası çiftler 2017’de evliliklerin yüzde 3’ünden fazlasını oluşturdu.

Nüfusu yaşlanan ve gerileyen Japonya'da azalan işgücünün giderilmesine daha fazla yabancı işçinin katkı sunması için geçen yıl vize şartlarını gevşetmişti.

 

 

Taro pazartesi yaptığı konuşmada ayrıca Japonya’nın geçen yıl Rugby Dünya Kupası’ndaki başarısından övgüyle söz ederek etnik açıdan çeşitli ekibine dikkat çekti.

Japonya’nın kendi kültürünü ve dilini koruyarak “tek takım” olduğunu belirten Taro, belirgin bir Japon kimliği algısına sahip olmanın önemini vurguladı.

Taro daha önce de vurdumduymaz ve ayrımcı olduğu düşünülen birtakım ifadeleri nedeniyle eleştirilmişti.

Geçen sene Taro, Japonya’nın yaşlanan ve azalan nüfusundan kadınları sorumlu tutmuştu. Taro, 2018’de de ekonomi bakanlığında üst düzey bir bürokratı cinsel taciz suçlamalarına karşı savunmuştu. Ayrıca Taro, Nazi Almanyası döneminde Adolf Hitler’in Yahudileri öldürme sebeplerini savunduğu şeklinde algılanan yorumları nedeniyle de eleştirilmişti.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU