AK Parti, yerel yönetimlerde transfer için düğmeye bastı... Muhalefet “AK Parti’nin erime dönemi” dedi

AK Parti, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve bağımsız belediye başkanlarını safına çekmek için “Başkan transferine” başladı. Muhalefet partileri, bu durumu “AK Parti, erimeyi engellemek için girişimde bulunuyor” diye yorumladı

Fotoğraf: AA

AK Parti, kasım ayından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) iktidar kulisinde konuşulmaya başlanan yerel yönetim transferi için düğmeye bastı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından CHP, İYİ Parti ve Saadet Partili belediyelerden AK Parti’ye geçen isimlere rozetlerini taktı.

100’e yakın belediye başkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni belediye başkanlarına rozet takma töreninde “Şu anda liste kabarık, kesinleşmeden açıklamayı doğru bulmuyorum. Bu heyecanı beraber yaşayacağız” diyerek transferlerin de süreceğini işaret etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın 100’e yakın belediye başkanının AK Parti'ye geçeceğini açıklamasının ardından belediye başkanı transferinde ilk katılım bugün grup toplantısında yapıldı.

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, prensip olarak AK Parti ile örtüşen isimler için “Kapıyı kapatmıyoruz” derken muhalefet ise transfer atağına tepki gösterdi.

AK Parti'ye katılan belediye başkanlarının isimleri şöyle:

İYİ Partili Kayseri - İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek

Saadet Partili Osmaniye - Hasanbey ilçesi Belediye Başkanı Selahattin Denizoğlu

CHP'li Osmaniye- Düziçi Böcekli Belediye Başkanı Doğan Öztürk

Bağımsız olan Elazığ - Keban ilçesi Belediye Başkanı Fethiye Atlı

Bağımsız olan Erzurum- Olur Belediye Başkanı Sıddık Demircan

 

Üç aylık tartışma

AK Parti transferlerinin temelini Ahmet Davutoğlu’nun partisini kurması ve Ali Babacan’ın da kuruluş sürecini hızlandırması oluşturdu.

Kasım ayından başlayarak parti kulislerinde, AK Parti'de mevcut gücün korunması ve kamuoyuna dağınıklık imajının verilmesinin önüne geçmek için yeni formüller arayışı başladı.

Kurulduğu günden bu yana kendilerine iletilen taleplere mesafeli yaklaşan AK Parti, siyasetteki olası gelişmeleri de dikkate alarak harekete geçti.

İlk transfer adımlarının il düzeyinde olmayacağı konuşulurken, Cumhur İttifakı’nda tartışma yaratmaması için MHP’li belediyelerin kapsama alınmayacağı görüşülmüştü.

AK Parti yetkilileri de transferlerin tek bir seferde değil, parça parça devam edeceğini doğrulamıştı.


“Kapıyı kapatmıyoruz”

Independent Türkçe’nin ulaştığı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki ise parti içindeki “100 belediye başkanı transferi” ifadeleri için şu an net bir şey söylemenin mümkün olmadığını aktardı.

AK Parti’ye geçmek için başvuran isimlerin büyük bir bölümünün bağımsız isimler olduğunu vurgulayan Özhaseki, AK Parti’den aday olmak isteyen, ancak olamadığı için bağımsız seçilen isimlerin çoğunlukta olduğunu söyledi.

Özhaseki, “Bunlar genel olarak AK Parti’li ve bizim değerlerimizle örtüşen arkadaşlar. Bulundukları bir parti varsa oradan istifa etmişler. Boştalar ve bize gelmek istiyorlar. O zaman bizim baktığımız iki şey var. Birincisi ‘bu arkadaş bizim temel ilkelerimize uyuyor mu uymuyor mu’. İkincisi ‘ahlaki prensipler olarak AK Parti ile örtüşen bir yanı var mı yok mu.’ Eğer varsa ‘buyur’ diyoruz. Kapıyı kapatmıyoruz” dedi.
 

mehmet özhaseki aa.jpg
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki / Fotoğraf: AA


Karamollaoğlu’na yanıt

Özhaseki, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun transferler için belediye başkanlarının kendisine aktardığını söylediği “Borcu ödeyemiyorum, benden önceki belediye bunu başıma bela etmiş. Hükümet de diyor ki gel benim yanıma ben öderim” sözlerine de yanıt verdi:

Asla öyle bir şey yok. Görüşmelerin bir kısmının merkezinde ben vardım. Bir tek Allah’ın kulu ile böyle bir görüşmemiz olmadı. Maliye’den İller Bankasından geçen arkadaşlara giden bir para varsa saklı gizli olmaz.


“Borç batağındakilere teklif”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

İktidar partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, mali idareler seçimlerini kaybettikçe bu belediyelerle ilgili korkunç bir baskı oluşturmaya başladı. O küçük belediyelerin borç batağında olması, onların borçlarını ödeyememesi ve ödenek verdirilmemesi Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle gerçekleşiyor. Bu borç batağına sürüklediği belediyeleri, oluşturduğu baskıyla kendisinin partisine geçmelerini ve bu sayede de borçlarının ödeneceğini teklif ediyor. Bu siyasette gelebilecek çirkinliğin en son noktasıdır.

 

engin özkoç aa.jpg
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç / Fotoğraf: AA


Söz konusu belediyelerin büyük sıkıntı çektiğini belirten Özkoç, “AKP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile millet iradesine son vermiştir. Parlamenter sistemi bitirip Meclis’i itibarsızlaştırarak ve demokratik yöntemlerle gelen belediyeleri baskı altında tutarak millet iradesini yok saymaktadır. Bununla ilgili her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye konuştu.


“AKP erime sürecini gölgeleme peşinde”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan, “AK Parti kurulduğu yıldan bu tarafa bir algı siyaseti düzeninden işlerini götürmeye çalışıyor ve bir erime sürecinde. Bu erime sürecini gölgeleyebilmek için bu algı operasyonları ile çok ucuz senaryolarla muhalefetteki belediye başkanlarını kendi partilerine geçirme gayreti içindeler” dedi.
 

Mahmut Arıkan.jpg
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arıkan​​​​​​​


Süreci çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Arıkan, şöyle konuştu:

Muhalefetteki belediye başkanlarının hepsini maddi anlamda zor durumda bıraktılar. Aleni şekilde, ‘bize geçerseniz, maddi sıkıntılarınız giderilebilir’ ifadesini kullanıyorlar. Belediye başkanlarının asli görevi halka hizmet etmek olduğu için bu tekliflere ‘evet’ diyorlar. Hiçbir belediye başkanı inanarak AK Parti’ye katılım sağlamıyor. Hizmet götürebilmek için tabiri yerindeyse içleri kan ağlayarak katılım içine giriyorlar. Özel görüşmelerimizde de rahat değiller ancak kamuoyuna dillendiremiyorlar.

 

Independent Türkçe 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU