TBMM Kütüphanesi kayıtlarında Öcalan’ın kitabı bulunuyor

İBB'nin İstanbul Kitapçısı'nda Demirtaş ve Cansız'ın kitaplarının satışıyla başlayan tartışma, Meclis kütüphanesi kayıtlarında Öcalan'ın "Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru" kitabının yer aldığının ortaya çıkmasıyla sürüyor

Meclis kütüphanesi kayıtlarında Öcalan'ın “Sümer rahip devletinden halk cumhuriyetine doğru” isimli kitabı da yer alıyor / Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş'ye bağlı İstanbul Kitapçısı mağazalarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın kitaplarının satıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma büyüdü.

Çıkan haberlerin ardından İBB, Cansız'ın “Hep Kavgaydı Yaşamım” isimli üç ciltlik kitabını satış listesinden çıkardı.

Ancak Aram Yayınları'ndan 2014'te çıkan kitapların, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kütüphanesi kayıtlarında da yer aldığının ortaya çıkması, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

 

Terörist Sakine Cansız'ın kitabı TBMM Kütüphane.png
Fotoğraf: kutuphane.tbmm.gov.tr

 

Meclis kayıtlarında söz konusu kitabın konularının “siyasi anılar” ve “Kürt sorunu" olarak belirtildiği görüldü.

"Kullanılabilir” durumda olan kitabın geçerli yerinin ise “TBMM Kütüphanesi Depo” olarak kayıt edildiği göze çarptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Öcalan'ın “Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru” kitabı TBMM kütüphanesi kayıtlarında

TBMM kütüphanesinde kayıtlı durumdaki tartışmalı kitaplar bununla sınırlı değil.

Öyle ki Meclis kütüphanesi kayıtlarında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kitabı da yer alıyor.

Kutuphane.tbmm.gov.tr adresindeki kayıtlarda PKK lideri Öcalan’ın “Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru” isimli kitabı bulunuyor.

Mem Yayınları’ndan 2001'de çıkan kitap, kayıtlara “ödünç alınmış” ibaresiyle düşülmüş.

İade tarihi ise 6 Mart 2002 olarak belirtilmiş.

 

TBMM Kütüphanesi terörist Öcalan'ın kitabı.png
Fotoğraf: kutuphane.tbmm.gov.tr

 

PKK'li terörist Öcalan'ın kitabı.png
Fotoğraf: kutuphane.tbmm.gov.tr

 

Söz konusu kitabın TBMM kütüphanesi kayıtlarında yer alması, geçtiğimiz yıl da eleştirilmişti.

Öcalan'ın kitabı, İslam'a ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik ağır hakaretler içerdiği gerekçesiyle de tartışılmıştı.

 

TBMM'den açıklama

TBMM, kitapla ilgili olarak bir açıklama yaptı. 

“TBMM Kütüphanesi bir derleme kütüphanesi olup; envanterinde bulundurduğu yayınları, ‘hediye - bağış, satın alma ve derleme’ yöntemleri ile koleksiyonuna dâhil etmektedir" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:
 

İlk olarak 1934 tarihinde Derleme Kütüphanesi olarak faaliyet göstermeye başlayan TBMM Kütüphanesi, halen 22/2/2012 tarihli, 6279 sayılı Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu hükümleri uyarınca bu niteliğini sürdürmektedir. Anılan Kanunun 8 inci maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde basılan veya çoğaltılan her türlü kitabın bir nüshasının Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığına gönderilmesi zorunludur.

Bu kapsamda yukarıda anılan haberlerde bahsi geçen kitap, 6279 sayılı Kanun hükümleri uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığına gönderilmiş ve aynı kanun gereğince derleme kütüphanesi olarak TBMM Kütüphanesi kataloğuna kaydedilmiştir. Dolayısıyla TBMM Kütüphanesi tarafından söz konusu eserin satın alınarak kütüphane envanterine eklenmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.

Bir derleme kütüphanesi olan TBMM Kütüphanesi, 6279 sayılı Kanun’la kendisine verilen görev çerçevesinde ülkemizde basılan tüm eserleri envanterine dâhil etmekle yükümlü bulunmaktadır. Bu çerçevede kütüphaneye gönderilen eserlerin kaydı sürecinde herhangi bir denetim ya da yayın seçme - belirleme çalışması yapılmamaktadır.
 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU