Dünyanın yeni fenomenlerinden Marie Kondo: Hayatı sadeleştirmek için derle, topla, rahatla 

Kitapları "dünyanın en çok satanları listesi"ne girdi. TIME dergisi onu, "dünyadaki en etkili 100 kişi listesi"ne aldı. NETFLIX'te programa başladı. Ancak Japon yaşam alanı düzenleme uzmanı ve yazar, eleştiri oklarının da hedefinde

1984 Tokyo doğumlu Marie Kondo, son yılların en ilham veren kişilerinden biri olarak görülüyor. Evli ve iki çocuklu Kondo, paylaşımlarında kimi zaman ailesine de yer veriyor.

Son yılların en ilham verici isimlerinden biri olarak görülen "düzenleme" sanatçısı Marie Kondo, evinizdeki dağınıklıktan kurtulup neşelenmenize yardım ediyor, yaşam alanlarınızda ilham verici değişimlere imza atıyor. Bu değişimleri yaparken de sadeliği, bir eşyaya gerçekten ihtiyaç duyup duymamayı ve o ürünün bize haz verip vermemesini baz alıyor.

Kondo, sizlere eşyalardan kurtulurken onları neye göre atacağınızı ve hangi sıraya göre eleyeceğinizi de anlatıyor. 

"Tidying Up with Marie Kondo" NETFLIX'te

Marie Kondo'nun "Tdying Up with Marie Kondo (Marie Kondo ile Düzenlemek)" adlı kitabı tüm dünyada yok sattı. Kitapla aynı isimde yayınlanan program da 1 Ocak itibarıyla  Netflix'te yayınlanmaya başladı.

Ev tertipleme gurusu Marie Kondo'nun ses getiren Konmari metodu aslında oldukça kolay:

"Size keyif veren ya da gerçekten ihtiyaç duyduğunuz ürünleri evinizde tutun. Fazlasına ihtiyacınız yok!" 

 

Marie Kondo'ya göre haz duymak, keyif almak, sevmek gibi duygular, vazgeçilmez değerler. Kişiler yaşam alanlarını düzenlerken, bu duyguları es geçmemeli...

 

Marie Kondo'ya ait "Konmari" isimli Instagram hesabından yapılan bir paylaşımda, “Sadece bir şeyleri atmaya odaklanmayın. Bunun yerine sevdiğiniz ve muhafaza etmek istediğiniz şeylere değer verin” deniliyor. Paylaşımda yer alan fotoğrafta ise “Muhafaza etmek istediğiniz şeyleri seçin, kurtulmak istediklerinizi değil” yazıyor.

 

384 bin takipçili Instagram hesabındaki fotoğraflarda düzen ve sadelik ön planda. Mutfaktaki tencere, tava gibi pişirme gereçleri de yine bir düzen içinde sıralanıyor.

 

Bir başka paylaşımda ise banyonuzun evinizdeki en çok kullanılan ortak alanlardan birine vurgu yapılıyor. "Buradaki gereksiz eşyaları atıp, lavabonuzun etrafındaki dağınıklığı ortadan kaldırarak etrafın ışıldamasını sağlayabilirsiniz" deniliyor.

 

"Evi selamlamak"

Bir akım haline gelen Konmari metodunu benimseyip evini ona göre düzenleyenlerin sayısı milyonlara ulaşmış durumda. Youtube'da Kondo'nun sadeleşme ve düzenli olma felsefesini yansıtan pek çok eşya katlama ve toplama videosu bulunuyor.

1 Ocak'ta NETFLIX'te programa başlayan Marie Kondo'nun ilk olarak kendilerini soğuktan koruduğu ve mutlu günler yaşanmasını sağladığı için evi selamlaması, bazı kişilere tuhaf gelse de görüntüleri izledikten sonra evini selamlayanlar da yok değil.

 

"Kapitalizmin en tertipli hali"

Kullanılmayan eşyalar, gereğinden fazla alışveriş, fazlalık ve dağınıklık. Konmari metodu bireyleri adeta kapitalizmle yüzleştiriyor. Bu tertip ve düzen, çağın tüketim hastalığına kendimizi kaptırdığımızı gösteriyor.  

Fazla kıyafetlerin ayrılması ve ihtiyacı olanlarla paylaşılması, Kondo yönteminin en güzel yanlarından biri. NETFLIX'teki programın ardından Birleşik Krallık'taki bağışların arttığı da belirtiliyor.

Fenomen düzenleme gurusu, aslında ne kadar çok ürünün boşuna satın alındığını gösteriyor. Akıllara, "psikolojik olarak tatmin olup kendimizi mutlu hissetmek için mi alışveriş yapıyoruz?" sorusu geliyor.

 

 

Kondo karşıtları: Kitap düşmanı, tüketim teşvikçisi

Ancak Japon düzenleme gurusu kimileri tarafından eleştiri oklarının da hedefinde. Kondo'nun metoduyla gereksiz eşyaların atıldığı ancak boş kalan yerlere yeni ürünlerin alındığı, dolayısıyla Japon kadının aslında tüketimi teşvik ettiğini düşünenler de yok değil.

Onun sempatik olduğunu düşünenlerin aksine, bazıları Kondo'nun tarzını oldukça sinir bozucu buluyor. Onu destekleyenler kadar, eleştirenler de var.

"Çok alışveriş yapıp sonra da o ürünleri atacak yer aramaktansa, ihtiyaç duyulmayan eşyaların hiç alınmaması gerektiğini" düşünenlerin sayısı da hiç az değil. Ancak kimileri de alışveriş yaparak mutlu olduğunu, satın almanın psikolojiye olumlu etkisi bulunduğunu savunuyor.

Kondo'nun evde 30'tan fazla kitap bulundurmanın gereksiz olduğunu belirtmesi ve fazla kitapları atmasına da sosyal medyada tepki yağıyor.

 

Ancak kimileri, Kondo'nun Asyalı olduğu için eleştirildiğini ve asıl sebebin ırkçılık olduğunu öne sürüyor.

Sevenleri kadar eleştirenleri olsa da, kitapları yok satan, videolarıyla dünyanın dört bir yanından hayran kazanan çiçeği burnunda TV programcısı Marie Kondo'nun son yıllardaki en başarılı isimlerden olduğunu ve "influencer"lar arasına adını yazdırdığını es geçmemek gerekiyor.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU