AB, nükleer anlaşmayı kurtarmak ve savaşı engellemek için harekete geçiyor

28 üye devletin dışişleri bakanları Brüksel'de acil toplanacak

(Reuters)

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları ABD ve İran arasındaki savaşı önlemenin yollarını aramak için cuma günü Brüksel'de bir araya geliyor.

28 üye devletin dışişleri bakanları bloğun yaklaşımına karar vermek üzere acil bir dışişleri konseyi toplantısı için bir araya geliyor.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab toplantıya katılmayı geri çevirdi ve yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew Murrison'u gönderdi. 

Üst düzey bir AB diplomatı toplantıdan önce Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "İran'ın krizin tırmanmasını engelleme arzusu bize biraz zaman kazandırdı, bu bir miktar soğutma etkisine sahip" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian öğleden sonra gerçekleştirilecek toplantı öncesinde risklerin yüksek olduğu konusunda uyarmıştı.

Le Drian RTL'ye verdiği demeçte, "Viyana anlaşmasını çözmeye devam ederlerse, evet, oldukça kısa bir süre içinde, bir ila iki yılda bir seçenek olmayan nükleer silaha erişebilirler" dedi.

Bu daha kapsamlı toplantı, hafta başında Avrupa Komisyonu'yla birlikte AB başkentinde Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık'ın hassas konuları görüşmek üzere gerçekleştirdiği toplantının ardından gelecek.

Bu görüşmelerde, İran nükleer anlaşmasının durumu tırmanmadan nasıl uygulanacağı sorusuna odaklanılacağı anlaşılıyor. Konunun bugün birincil gündem maddesi olması muhtemel.

 

 

Donald Trump'ın ABD'yi resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) diye bilinen anlaşmadan çıkarıp İran'a yaptırım uygulamaya başladığından bu yana İran anlaşmanın gereklerini peyderpey terk ediyor.

Ancak hala anlaşma kapsamında müfettişlere izin veren İran, ABD'nin masaya dönmesi ve yeni felç edici yaptırımları bırakması halinde uranyumun zenginleştirilmesine yönelik adımlarını tersine çevirebileceğini söyledi.

Son kriz ABD'nin, İranlı üst düzey komutan Kasım Süleymani'yi Irak'ı ziyareti sırasında öldürmesinin ardından alevlendi. Saldırı, ABD askerlerinin bulunduğu üsse balistik füzeler fırlatan İran'ın karşılık vermesine neden oldu.

Gerçekleşeceğine dair çok az işaret bulunsa da, Irak parlamentosu, Amerikalılar da dahil olmak üzere tüm yabancı birliklerin ülkeden çekilmesi çağrısında bulundu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU