Aşırı sağcı Macaristan liderinden Boris Johnson'a methiye: En cesur Avrupalı siyasetçilerden biri

Hamle, Birleşik Krallık başbakan yardımcısının, Budapeşte'yle "özel ilişkiler" çağrısında bulunmasından kısa süre sonra geldi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte'deki yıllık uluslararası basın toplantısında medyaya hitap ederken (AP)

Macaristan'ın otoriter milliyetçi lideri, övgüler yağdırdığı Boris Johnson için "en cesur Avrupalı siyasetçilerden biri" dedi.

Viktor Orban'ın bu övgüsü, Johnson'ın üst düzey danışmanlarından birinin, Macar hükümetiyle "özel ilişki" çağrısı yapmasının ve Orban'ın liberalizme yönelik saldırılarını desteklediğinin ortaya çıkmasından birkaç gün sonra geldi.

Orban gazetecilere yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki dönemde artık Avrupa Birliği (AB) üyeli kalmayacak Britanyalılarla cömert ve stratejik bir işbirliğine ihtiyaç olduğuna inanıyorum" dedi.

"Boris Johnson'ı en cesur Avrupalı siyasetçilerden biri görüyorum" diyen Orban, Johnson'ın başında olduğu AB muhalifi Muhafazakar Parti'nin, "tüm dünya" karşısında yer almasına rağmen aralık ayında yapılan genel seçimlerde yine de büyük çoğunluğu kazandığını belirtti.

Sağcı lider Brexit'i "harika bir fırsat" diye tanımlarken, "Orada geliyorum diyen bir başarı hikayesi olduğundan eminim" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hamle, bir grup Muhafazakar Parti üyesiyle Orban'ın milliyetçi ekibi Fidesz arasında kurulan geçici ittifakta son perde oldu. Muhafazakar Parti'nin Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, Macaristan'ı hukukun üstünlüğünün ihlali konusunda kınamayı reddettikleri gerekçesiyle ana akım Batı Avrupa muhafazakarları arasında neredeyse yalnız kaldıkları için daha önce eleştiriye maruz kalmıştı.

Orban ayrıca, Theresa May göreve başladıktan sonra Downing Sokağı'na davet edilen ilk dünya liderlerinden biri olmuştu.

Aşırı sağcı Fidesz partisinin yönetiminde Orban, sivil topluma aman vermeyerek ve medyayı tekeli altına alarak iktidarı kendisiyle müttefiklerinin etrafında topladı.

Hükümet ayrıca, özellikle Yahudi işadamı George Soros'a karşı antisemitik ve İslamofobik nefret kampanyaları yürütmekle suçlanıyor.

2018'de Orban partisinin "batık liberal demokrasiyi 21. yüzyıl Hıristiyan demokrasisiyle değiştirdiğini" söylemişti.

Avrupa Konseyi'nin mayısta yayımlanan Macaristan raporu, ülkedeki insan hakları ihlallerinin tüm koruma sistemi ve hukukun üstünlüğü ilkesi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtmiş ve "Acil bir mesele olarak ele alınmalılar” diye eklemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU