2019’un en yüksek hasılat getiren filmlerine kadınlar damga vurdu

Filmlerde yer alan kadın ana karakterlerin oranı yüzde 40’ a ulaşarak rekor kırdı

Filmlerde yer alan kadın karakterlerin erkek karakterlere göre daha genç olması dikkat çekti (Marvel) 

2019'da en yüksek gişe hasılatlarına imza atan filmlerin başrollerindeki kadın oyuncular tarihi rekor kırdı.

Deadline’da yer alan habere göre San Diego Devlet Üniversitesi’nin yayımladığı yıllık rapor yurt içinde en yüksek hasılatı elde eden 100 sinema filmini ve bu filmlerde yer alan 2 bin 300 karakteri ele aldı. Buna göre filmlerde yer alan kadın ana karakterlerin oranı 2018’de yüzde 31 iken 2019’da yüzde 40’a yükselerek “tarihi zirveye ulaştı.”

En yüksek hasılat getiren filmlerdeki kadınlar, önemli karakterin yüzde 37’sini oluşturdu. 2018’de bu oran yüzde 36’ydı.

Önemli karakterlerin yüzde 63’ünde ve diyalogları olan rollerin yüzde 66’sındaysa erkek oyuncular yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte kadınların, en az bir kadın yönetmen ya da senaristin olduğu filmlerde rol bulabilmesinin daha muhtemel olduğu görüldü. Rapora göre kadın yönetmen ya da kadın senarist imzası taşıyan filmlerde rol alan kadın oyuncuların oranı yüzde 58. Erkek yönetmen ya da senaristlerin yer aldığı filmlerdeki kadın oyuncuların oranıysa sadece yüzde 30.  

Beklendiği üzere kadın oyuncuların, erkek rol arkadaşlarına göre daha genç olma eğilimi gösterdiği de raporda yer aldı. Buna göre filmlerdeki kadın karakterlerin yüzde 22’si 20’lerindeyken, yüzde 31’iyse 30’larındaydı. Erkek karakterlere bakıldığında bambaşka bir manzara ortaya çıktı.

Filmlerdeki erkek rollerinin yüzde 32’si 30’larında, yüzde 26’sıysa 40’larındaydı. 40 yaş ve üstü erkekler tüm erkek karakterlerin yüzde 47’sini oluştururken bu oran 40 yaş ve üstü kadın rollerinde yüzde 30’la sınırlı kaldı.

Raporu kaleme alan San Diego Devlet Üniversitesi Televizyon ve Filmlerde Kadın Araştırmaları Merkezi yöneticisi Dr. Martha M. Lauzen, iki yıldır üst üste kadın ana karakterlerin oranlarında önemli artış gördüklerini belirtti. Lauzen, “Bu durum, temsilde olumlu bir değişimin başlangıcına işaret ediyor” dedi.

Lauzen tarafından geçen hafta kaleme alınan bir başka yıllık raporda, 2019’un en yüksek gişe hasılatı elde eden filmleri incelendiğinde, kadın yönetmenlerin oranının bir önceki yıla göre yüzde 16 artış göstererek yüzde 20’yle “tarihi zirveye ulaştığı” belirtilmişti.

Raporda kadın yönetmen imzası taşıyan filmlerin kadınları kamera arkasındaki işlerde çalıştırma olasılığının, sadece erkek yönetmenler tarafından çekilen filmlere göre çok daha olası olduğu vurgulanmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Sezin Bala

DAHA FAZLA HABER OKU