Almanya ve Hırvatistan askerleri Irak dışına çıkıyor

Almanya, Irak’ta bulunan askerlerinin bir kısmını ülke dışına çıkaracağını açıkladı. Hırvatistan ise askerlerini Kuveyt’e nakletti

Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından bölgedeki hareketlilik sürüyor.

Irak Meclisi yabancı askerlerin topraklarından çıkartılmasına karar vermişti. NATO ise Irak'taki eğitim misyonunun faaliyetlerini geçici askıya aldığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin ardından Almanya Iraktaki askerlerinin bir bölümünü ülke dışına çıkaracağını duyurdu.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis’teki ilgili komisyonların üyelerine yazdıkları mektupta, Irak’ta bulunan askerlerinin bir bölümünün ülke dışına çıkarılacağı bilgisini paylaştı.

‘Irak’ın kararına saygı duyacağız’

Özellikle Bağdat ve Taci bölgesindeki asker sayısının azaltılacağı belirtilen mektupta, "Burada görev yapan askerler vakitlice Ürdün ve Kuveyt’e nakledilecek" ifadesi yer aldı. Mektupta, eğitim yeniden başladığında bu güçlerin Irak'a geri döneceği vurgulandı.

Alman askerlerinin eğitim faaliyetlerini sürdürmesine ilişkin Irak hükümetiyle yürütülen görüşmelerin devam ettiği aktarılan mektupta, Irak hükümetinin talep etmesi halinde Almanya'nın Irak’taki görevi prensip olarak sürdürmeye hazır olduğu kaydedildi.

Mektupta, Irak hükümetinin vereceği karara saygı duyulacağı belirtildi.

Spiegel dergisi ise, Bağdat'ın kuzeyinde bulunan 32 Alman askerinin uçakla gece Ürdün’e götürüldüğünü iddia etti.

Maas: IŞİD yeniden güçlebilir

Alman Dışişleri Bakanı Maas, ZDF’ye yaptığı açıklamada, uluslararası güçlerin Irak’tan ayrılması durumunda IŞİD’e karşı mücadelenin sona ereceğini ve IŞİD’in muhtemelen yeniden güçleneceğini söyledi.

Almanya, IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde Irak’ta 130 Alman askeri bulunuyor.

Hırvat askerler Kuveyt’e nakledildi

Hırvatistan da Irak’taki askerlerini ülke dışına çıkarttığını açıkladı.

Hırvatistan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, NATO misyonu kapsamında Irak'ta görev yapan Hırvat askerlerin Kuveyt'te güvenli bir bölgeye nakledildikleri kaydedildi.

NATO'nun aldığı karar gereği Bağdat'taki 14 Hırvat askerinin tamamının Kuveyt'e götürüldüğü belirtilirken, görev süresi tamamlanan 7 askerin ise en kısa zamanda ülkelerine döneceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, "Müttefiklerimizle beraber bölgedeki güvenlik durumunu yakından izliyoruz. Uygun kararları koordineli olarak alacağız" denildi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU