Avustralya’da alevler yarım milyara yakın hayvanı öldürdü

Dört aydır yangınlarla mücadele eden Avusturalya’da pazartesi başlayan yağmur ülkeye nefes aldırdı. Güney Kore büyüklüğünde alanı yutan alevler 25 kişinin ve yarım milyara yakın hayvanın ölümüne neden oldu. 2 bin bina yandı, binlerce insan evsiz kaldı

Avustralya'da yaklaşık 4 aydır devam eden orman yangınlarında Güney Kore'nin yüzölçümüne eş değer büyüklükte, 10.3 milyon hektardan daha geniş bir alan kül oldu.

25 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarda yarım milyar n hayvanın da öldüğü tahmin ediliyor.  Yerleşim yerlerine de zarar veren alevler 2 binden fazla evi yuttu.

afp  4.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Yağmur imdada yetişti

Pazartesi yağan yağmurla, bölgedeki hava sıcaklarının bir miktar düşmesi, söndürme çalışması yapan ekiplere nefes aldırdı. Yangınların bir kısmının kontrol altına alındığı öğrenilirken, perşembe günü hava sıcaklarının yeniden yükselmesi beklenen ülkede ayevlerin yeniden etkisini arttırabileceği uyarısı yapıldı

afp2   1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Sıcak hava yangının suç ortağı

Avustralya'da yangının sebebi olarak sıcak hava ve aylardır süren kuraklık gösteriliyor. 

Hava sıcaklıkları aralık ayında ülke çapında 40 derecenin üzerine çıkarak en yüksek ortalama sıcaklık rekorunu kırdı.

fp 2.jpg
Fotoğraf: AFP

Kuraklık nedeniyle yayılma hızı artan alevler, kısa sürede başka alanlara da sıçrayarak büyüyor. Kuru ağaçlar ve bitkiler yangının yayılmasını kolaylaştırıyor.

Yangınların çıkışında yıldırımlar ve insan faktörünün etkili olduğu belirtiliyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Avustralya’da yangınların daha da ısıttığı hava, gökgürültülü fırtınalara, fırtınalara eşlik eden yıldırımlar ise yeni yangınlara neden oluyor.

 

aap.JPG
Fotoğraf: AAP

 

Yarım milyar hayvan can verdi

Çevre yetkilileri, yapılan hesaplamalara göre yangınlarda şimdiye kadar en az 480 milyon hayvanın öldüğünün tahmin edildiğini aktardı.

reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Koala nüfusunun da üçte birinin öldüğü düşünülüyor. Çevre uzmanları ölen koala sayısının 8 bin civarında olduğunu tahmin ediyor. Yangınlar nedeniyle binlerce kangurunun da öldüğünü açıklandı.

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yangınlarda çoğu koyun ve sığır olmak üzere 4 bin çiftlik hayvanın da hayatını kaybettiğini söyledi. 

reeeee.JPG
fFotoğraf: Reuters

 

Ülke duman altında

Ülkenin üzerine çöken duman da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Başkent Canberra’da bulunan Avustralya Ulusal Müzesi kapalı olduğunu duyurdu. Avustralya Ulusal Üniversitesi, kenti kaplayan duman nedeniyle eğitime ara verdi.

afp 6.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İçişleri ve Sağlık bakanlıkları çalışanlarını binaya gelmemeleri konusunda uyardı. Duman ülkenin pek çok yerinde görüş mesafesini de 1 kilometrenin altına düşürdü.

Ordu göreve çağırıldı

Yangınların kontrol altına alınamaması üzerine ordu, askerlerini, gemilerini ve hava araçlarını yangın bölgelerine göndermeye başladı.

afp1 3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Başbakan Morrison, cumartesi günü büyük bir askeri seferberlik ilan ederek 3 bin askerin gönüllü itfayecilere yardım etmesi için alana gönderildiğini açıkladı.

Avustralya Ordusu, Adelaide sahilindeki Kanguru Adası’na malzeme, personel ve araç sevk edildiğini açıkladı. Ordu ayrıca, Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletine de arama ve yardım kuvveti gönderildiğini duyurdu.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU