Hamaney’in temsilcisi Amuli: ABD’ye verilecek cevap gizli değil açık olacak ve siviller hedef alınmayacak

İran'ın dini lideri Hamaney'in temsilcisi Amuli, Independent Türkçe'ye konuştu. Amuli, "İntikam İran’ın hakkıdır, ancak günahsız insanların kanına girmeyeceğiz" dedi

Seyyid Hasan Amuli, Nevzat Çiçek'in sorularını yanıtladı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Erdebil kentinin Cuma İmamı ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in temsilcisi Seyyid Hasan Amuli, bölgedeki son gelişmeleri Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Almanya'da bir programa katılmak için geldiği İstanbul'da Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek’in sorularını yanıtlayan Amuli, İran’ın ABD’ye vereceği cevabın gizli değil, açık olacağını ve sivillerin hedef alınmayacağını söyledi.

Asla bölgesel bir savaşa girmeyeceklerini ve bölgeyi ateşe atmayacaklarını ifade eden Amuli, halka dayalı bir ekonomik modele geçtiklerini, bu nedenle ambargonun başarılı olamayacağını söyledi.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında öldürülmesiyle ilgili konuşan Amuli, "İran bölgedeki sivillere dokunmayacak, askeri karşılık verecek. Açık intikam alacağız ve bu medyaya açık bir eylem olacak" dedi.

Ülkesinin ABD’ye karşı akıllıca hareket edeceğine ve bölgeyi ateşe atmayacağına işaret eden Amuli, "İntikam İran’ın hakkıdır, ancak günahsız insanların kanına girmeyeceğiz" diye konuştu.

amuli-iç-2.jpg
Seyyid Hasan Amuli, ülkesinin akıllıca hareket edeceğini söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kasım Süleymani'nin Suriye'de yaptıklarından dolayı bir kesim tarafından katil olarak değerlendirildiğini, kendilerinin ise şehit kabul ettiklerini hatırlatarak, bu tepkileri nasıl karşıladıklarını sorduğumuz Amuli,  "Hakikati bilseler ona şehit derler" ifadelerini kullandı. İranlı generalin sadece Irak’ta değil Suriye’de de halkı koruduğunu ileri süren Amuli şunları söyledi:

IŞİD Suriye’de Sünnileri öldürdü, Ramazan el Buti’yi öldürdü. Bu örgüt, mezhep ve din fark etmeksizin insanları katlediyordu. Dört mezhebi de öteledi IŞİD. Ancak Süleymani bunların önünde durarak Suriyelilere hizmet etti

"Hizbullah ve Husileri biz kurmadık"

Suriye'de Esad'ın halk desteği olduğu sürece devam edceğini ifade eden Amuli, Lübnan, Irak ve Yemen'de İran'a yakın güçlerin bu süreçte ne yapacaklarıyla ilgili sorumuza şöyle yanıt verdi

Hizbullah’ı İran kurmadı. İsrail saldırılarının sonucu olarak tepki olarak ortaya çıktı. Filistin’deki Hamas örgütü de Filistinliler tarafından bu şekilde kuruldu.Yemen'de Husiler koalsiyon güçlerinin saldırılarına karşı kuruldu. Bu nedenle halkların oyuna saygı gösterşrsek bölge sakinleşir.  

amuli-iç-1.jpg

Fotoğraf: Independent Türkçe

Amuli, Irak Parlamentosu'nun aldığı "Yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesi" kararının Türk askerini de kapsayıp kapsamadığı ile ilgili sorumuzu ise, "Bu Süleymani'nin kanının ilk meyvesidir. Parlamento halkın aynasıdır. Dolayısıyla herkes buna saygı göstermeli" diye yanıtladı.

İslam’ın teröre karşı olduğunu, ülkesinin terörle mücadele eden ülkelerle el ele vermeye hazır olduğunu ifade eden Hamaney’in temsilcisi, "Terör cesareti değil alçaklığı getirir" şeklinde konuştu. Türkiye'den, özellikle Suriye'ye farklı ülkelerden gelen 'teröristlere' karşı işbirliği beklediklerini ifade eden Amuli, halk desteği olduğu sürece Esad'ın kalıcı olduğunu ifade etti.

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomik anlamda zor bir dönem geçiren İran’ın petrole değil, halka dayalı bir ekonomik modele geçeceğini söyleyen Amuli, şöyle devam etti:

Halkımızın görüşüne saygı göstermek lazım. Böylece bölgede sakinliği sağlayabiliriz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU