ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan müttefiklere "Süleymani" sitemi: Yeterince yardımcı olmadınız

Süleymani suikastı sonrası itidal çağrısı yapan Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’ya veryansın eden Pompeo, “Amerikalıların yaptığı, Avrupa’dakilerin de hayatlarını kurtardı” dedi

Mike Pompeo, saldırı sonrası bölge ülkelerinin tepkileriyle Avrupalı ortaklardan gelen uyarılar arasında kıyaslama yaptı (AP)

ABD'nin Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda cuma günü düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi sonrası bölgedeki gerilim tırmanırken, Washington’dan müttefiklere sitem dolu bir çıkış geldi.

Fox News kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Avrupalı ülkelerin Süleymani’nin öldürülmesine verdiği tepkinin kendilerine “yeterince yardımcı olmadığını” söyledi.

Saldırının ardından bölgedeki müttefiklerle görüştüğünü, onlara ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını anlattığını, destek aradığını aktaran Pompeo, “Hepsi de harikaydı ancak diğer yerlerdeki ortaklarımızla konuştuğumuzdaysa onlar pek de iyi değildi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözlerine açıklık getiren Dışişleri Bakanı, “İşin doğrusu şu ki Avrupalılar olmalarını arzu ettiğim kadar yardımcı olmadılar. Britanyalılar, Fransızlar, Almanlar, hepsi de bunu neden yaptığımızı anlamalı. Amerikalıların yaptığı, Avrupa’dakilerin de hayatlarını kurtardı” diye konuştu.

Kasım Süleymani’nin ve IRGC’nin Avrupa’daki suikast operasyonlarını yönettiğini savunan Pompoe, “Bu (onu öldürmemiz), tüm dünya için iyi bir şeydi ve dünyadaki herkesi, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin normal bir devlet gibi davranmasını sağlamak için yaptıklarının arkasında durmaya çağırıyoruz” diye ekledi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in ABD saldırısında öldürülmesinin ardından bütün tarafları gerilimi düşürmeye çağırarak “Daha fazla çatışma hiçbirimizin çıkarına değil” uyarısını yapmıştı.

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Amelie de Montchalin ise saldırının ardından RTL radyosuna verdiği röportajda, “Artık daha tehlikeli bir dünyaya uyandık. Korktuğumuz gerçekleşti: ABD’yle İran arasında gerilim artıyor. Öncelik bölgenin istikrara kavuşması” diye konuşmuştu.

Almanya hükümetinden yapılan açıklamadaysa, “İran’ın bölgedeki faaliyetlerinden endişe duymakla” birlikte, Süleymani suikastı sonrası Irak’ta gerilimin düşürülmesi çağrısı gelmişti.

 

 

Kongre’ye “İran’la olası bir savaşı finanse etmeme” tasarısı

Öte yandan Başkan Donald Trump’ın emriyle gerçekleşen saldırı ABD’de de endişeleri artırıyor.

ABD Kongresi’nin her iki kanadına birden sunulan tasarıyla “Kongre’nin izni olmadan İran’la olası bir savaşın finanse edilmesinin engellenmesi” yönünde girişim başlatıldı.

Senato’ya Demokrat Bernie Sanders, Temsilciler Meclisi’ne de Ro Khanna tarafından sunulan tasarıda Trump yönetimine tepki gösterildi.

Tasarılara ilişkin ortak açıklama yapan Sanders ve Khanna, şu ifadeleri kullandı:

Bugün, bizleri Ortadoğu'da yeni ve korkunç bir savaşa iten gelişmelere şahit oluyoruz. İran’la olası bir savaş, sayısız can kaybı ve trilyonlarca dolara mal olacağı gibi, bölgesel çatışmaları ve yerinden edilmiş insanların sayısını daha da artıracaktır. Trilyonlarca doları bitmeyen savaşlar için değil, Amerikan halkının ihtiyacı için kullanmalıyız.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU