Perinçek Çin'in toplama kamplarını Köy Enstitüleri'ne benzetti, Ağıralioğlu tepki gösterdi

Habertürk'te İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek arasında Doğu Türkistan tartışması yaşandı

Habertürk'te yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programında Doğu Türkistan gerginliği yaşandı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu'nun karşı karşıya geldiği programda Perinçek Çin'in Doğu Türkistanlılara yönelik kurduğu toplama kamplarını Köy Enstitüleri'ne benzetti.

Doğu Türkistan meselesini Doğu Perinçek'le konuşmayacağını söyleyen Ağıralioğlu, "Mezvuyu konuşma şeklinde bizim ona müşterek bir cümle kurabilmemiz mümkün değil. Doğu Türkistan Türk toprağıdır. Oradaki 35 milyon Türk bizim kardeşimizdir" dedi.

Perinçek: Siz bu kafayla iktidar olamazsınız

Perinçek'in bu sözlere "Siz Türkiye'yi yönetemezsiniz. Bu kafayla ve hiçbir zaman Türkiye'de iktidar olamazsınız. Doğu Türkistan Türk toprağıdır dediğiniz zaman Türkiye'yi berbat edersiniz. Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprağı. Birisi de kalkar 'Kürdistan Türkiye toprağı değil' der. Siz 'Doğu Türkistan Türk toprağıdır' dediğiniz zaman sizi Türkiye'de kimse hükümet yapmaz" şeklinde cevap verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz: O kamplarda gardiyanlar var

Programın moderatörü Didem Arslan Yılmaz, Çin'in 1 milyon Uygur Türk'ünü toplama kamplarında tuttuğunu hatırlatması üzerine Perinçek bu iddiaların yalan olduğunu iddia etti.

Toplama kamplarını Köy Enstitülerine benzeten Perinçek, "Dil öğreten, meslek öğreten kamplar" dedi. Yılmaz'ın "O kamplarda gardiyanlar var, güvenlik güçleri var" sözleri üzerine "Öyle bir şey yok" diyen Perinçek, Çin'in IŞİD'e karşı mücadele ettiğini öne sürdü.

Ağıralioğlu: Kamplara giriş mecburi, çıkış yasak

Yavuz Ağıralioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Kamplara giriş mecburi, çıkışı yasak. Röportaj yapılacıağı zaman bu röportajlara konu olanların dışarıdaki aileleri tehdit ediliyor. Çocuklar var. Tayyip Bey'in bu sessizliğini ona yakıştıramadığım için söylüyorum. Bu bizim için şöyle bir meseledir. Sümeyye kızımızı, Tayyip Bey'in kızını, ya da evladı Bilal'i bir tarafa koysunlar, altından da dağ etsinler bir tarafa. Altından dağa gözü düşer mi Tayyip Erdoğan'ın. Düşmez. Hükümetteki arkadaşlarımıza söylüyorum, dünyanın bütün finans imkanları, kanalı finanse edecek imkanları getirsinler, çocuklarını bir tarafa koysunlar. Çocukları mı kanalı yapacak finansman mı deseler çocukmarını tercih ederler. Bizim orada tercihimiz türklerdir, kardeşlerimizdir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU