Ön yargı toplumunun ötekileri… Saadet Partisi, Romanların sorunlarını Meclis’e taşıdı

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman: Romanlar yoksulluk ve yoksulluktan kaynaklanan eğitimsizlik, sosyal güvenlik yokluğu, barınma gibi sorunlarla mücadele ediyor.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Nisan 2016'da kamuoyuna açıklanan "Romanlara Yönelik Strateji Eylem Planı"nı hatırlatan Karaduman, hükümetin o tarihten bu yana konu hakkında hiçbir adım atmadığını savundu.

Romanların eğitim ve iş imkanından mahrum olduğunu söyleyen Karaduman şöyle konuştu:

“Türkiye’nin her yerinde benzer zorluklarla mücadele eden Roman kardeşlerimiz, çocuk yaşlardan itibaren hurdacılık, kâğıt-karton, şişe ve plastik toplayıcılığıyla yaşamlarını idame ettirmeye mahkûm ediliyorlar. Bu da maalesef çocuk işçiliğinin artmasına sebep oluyor. Roman vatandaşlar işe girmek ve kamu kurumlarında çalışabilmek için yeterli eğitim ve donanım imkânından mahrum bırakılıyor. Özellikle büyükşehirlerde Romanlar, yoksulluk ve yoksulluktan kaynaklanan eğitimsizlik, sosyal güvenlik yokluğu, barınma gibi sorunlarla mücadele ediyor."

Karaduman, Romanların yaşadığı sorunlardan birinin de kentsel dönüşümden kaynaklandığını söyledi. 

“Kentsel dönüşüm adı altında Roman vatandaşlarımız bu ülkede mağdur edildi. Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme evrildiği bu sürecin asıl mağdurları Roman vatandaşlarımız oldu.”

 Romanların yaşadığı birçok yerde kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirildiğini belirten Karaduman, “Roman vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm değil, sosyal dönüşüm talebi var” ifadesini kullandı.

DAHA FAZLA HABER OKU