Eski BM Genel Sekreteri’nin 1961’deki gizemli ölümüne dair yürütülen soruşturma genişletiliyor

BM Genel Kurulu, Genel Sekreter Dag Hammarskjold’un ölümüne dair soruşturmayı genişletme kararı aldı

Birleşmiş Milletler daha önce uçak kazasının kasti bir dış saldırıyla gerçekleşmiş olabileceğini söylemişti (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, cuma günü dönemin BM Genel Sekreteri Dag Hammarskjold’un 1961’deki gizemli ölümüne dair yürütülen soruşturmayı genişletme kararı aldı. İsveçli diplomat uçak kazasında öldüğü sırada Afrika’nın güneyine diplomatik bir görev için gidiyordu. 

BM Genel Kurulu’na İsveç’in sunduğu ve 100’den fazla ülkenin destek verdiği belge oylama gerçekleştirilmeden kabul edildi. 

İsveç uzun süredir soruşturmayı yürüten Tanzanyalı avukat Muhammed Chande Osman’ın yeniden görevlendirilmesini önerdi. 

Osman ekimde hazırladığı son raporda ABD’yi ve Britanya’yı Hammarskjold’un ölümüne dair bilgileri saklamakla suçlamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hammarskjold, yanındaki 15 kişiyle birlikte 18 Eylül 1961’deki kazada hayatını kaybetmişti. Uçak kazası bugün Zambiya olarak bilinen, Kuzey Rodezya’daki Ndola kentinin yakınlarında yaşanmıştı. 

O dönem Hammarskjold, Kongo’nun birleşmesi için uğraşıyor ve mineral zengini Katanga bölgesinin ayrılmasını engellemeye çalışıyordu. 

Uçak kazasına dair yürütülen iki soruşturma kazanın pilotun hatası nedeniyle gerçekleştiği sonucuna varmıştı. Fakat 2014’ten bu yana, Osman’ın hazırladığı raporla beraber farklı senaryoların da mümkün olabileceği üzerinde duruluyor. 

Osman, “Güney Afrika, Birleşik Krallık ve ABD’nin önemli gizli bilgileri sakladığı neredeyse kesin olmalı” diye yazmıştı. 

BM Genel Kurulu’nda alınan karar, üye devletlerin “özellikle raporda ismi geçenlerin konuyla ilgili kayıtları yayımlaması” çağrısında bulundu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU