Depresyondaki ABD'liler arasında düzenli esrar kullanımı daha hızlı yükseliyor

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre depresyondaki kişilerde düzenli esrar kullanımı daha hızlı şekilde artıyor

Şu anda ABD'de 33 eyalette tıbbi esrar, 11 eyalette de eğlence amaçlı esrar kullanımı serbest (AP)

ABD'de yapılan bir araştırmada depresyondaki kişilerde düzenli esrar kullanımının daha hızlı arttığı ve bu kişilerin depresyonda olmayanlara göre bu durumu daha düşük oranda bir risk olarak algıladığı ortaya çıktı. 

Addiction adlı bilimsel yayında yayımlanan makaleye göre, araştırmacılar 2005 ile 2017 arasında 12 yaş ve üstü 729 bin kişiden elde ettikleri verileri inceledi.

Bu veriler arasında daha önceki aylarda bu kişilerin esrar kullanıp kullanmadığı ayrıca bir önceki yıl boyunca depresyona girip girmedikleri de yer aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın son yılında (2017) depresyonda olan kişilerin yüzde 19'unun en az bir kez esrar kullandığı belirtirken yakın zamanda depresyona girmeyen kişilerde en az bir kez esrar kullanma oranı yüzde 8,7 çıktı. 

2005'teyse depresyonda olan kişilerin yüzde 10,2'si en az bir kez esrar kullandığını açıklarken depresyona girmeyen kişilerde en az bir kez esrar kullanma oranı yüzde 5,7 olarak tespit edildi. 

Çalışmanın yapıldığı süre boyunca esrar kullanımını riskli davranış olarak gören depresyondaki kişilerin oranı yüzde 41'den yüzde 17'ye düşerken, esrar kullanımını riskli davranış olarak gören depresyonda olmayan kişilerde bu yüzde 52'den yüzde 33'e düşüş şeklinde oldu. 

Çalışmanın baş yazarı Columbia Üniversitesi'nden Renee Goodwin, "Risk algısındaki düşüş depresyonda olanlarda daha hızlı. Depresyonda olup da esrar kullanımında düşük risk gören ya da hiç göremeyenlerde, daha yüksek risk algısı olanlara kıyasla esrar kullanımı daha yaygın" dedi.

Esrar kullanımı depresyonda olan gençler arasında en yaygın

Çalışma mevcut esrar kullanımının yaklaşık yüzde 30'la en fazla 18-25 yaş arası gençlerde olduğunu ortaya koydu. Esrar kullanımının ayrıca depresyondaki erkekler, depresyondaki siyahiler ve depresyondaki bekarlarda daha yaygın olduğu belirtildi.

Çalışma depresyonun kişişlerin esrar kullanmasını etkileyip etkilemediğini, ne şekilde etkilediğini ya da düzenli esrar kullanımın riskleri hakkında ne düşündüklerine odaklanmadı.

Çalışmanın sınırlılıkalrından biri araştırmacıların katılımcıların depresyon ve esrar kullanımı konusundaki beyanlarına güvenmesiydi. Zira katılımcıların uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları konusunda tıbbi test ya da akıl sağlıkları konusunda herhangi bir sağlık kaydı talep edilmedi. 

Goodwin esrarın ABD'deki çok sayıda eyalette yasallaştırılmasının kişilerin esrar kullanımı hakkındaki risk algısının düşme nedeni olabileceğini söyledi. 

"Esrar kullanımının depresyon için bir çeşit kendini iyileştirme şekli olduğunu düşünenler var. Bazı kişilerin esrarın psikiyatrik ilaçlardan daha az riskli olduğunu düşündüğü konusunda kanıtlar var. Ancak esrar kullanımının depresyon semptomlarını geçici  durumlar dışında yok edeceğine yönelik bir kanıt yok. Oysa esrar kullanımının depresyonu uzatacağı ya da kötüleştireceğine yönelik veriler bulunuyor. Geleneksel olarak depresyon tedavisi sırasında hastalara esrar kullanmaktan kaçınmaları önerilir" dedi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU