İYİ Partili Andican’dan Osman Öcalan tepkisi: Yayına çıkarılan terörist mi diye bakılmamış, konuşmanın içeriği değerlendirilmiş

Savcılığın Osman Öcalan’ın TRT Kürdi kanalına çıkarılmasını “haber verme özgürlüğü” kapsamında değerlendirmesine tepki gösteren Ahat Andican, “Başka teröristler de yayına çıkarıldığında konuşmanın içeriğine mi bakılacak?” diye sordu

Andican: (Osman Öcalan) Yayında terörizmi övmedi diye terörist sayılmıyor mu? Bu mudur siyaset? / Kolaj: Independent Türkçe

İYİ Parti’nin, Osman Öcalan'ın TRT Kürdi kanalına çıkarılması nedeniyle yaptığı suç duyurusu yanıtlandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Bürosu'na yapılan başvuru, "haber verme özgürlüğü" kapsamında değerlendirilerek geri çevrildi.

"Bu ülkede teröristi televizyon çıkarmak suç değilmiş"

Kararı Independent Türkçe'ye değerlendiren İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, “Savcılık röportajın içeriğini değerlendirip karar vermiş. Ama şekildir aslolan, şekildir içeriği belirleyen. Savcılık ona hiç değinmemiş! Konuşmada halkı kin ve düşmanlığa, şiddete teşvik edecek unsur bulunamamış. Bu ülkede teröristi televizyon çıkarmak suç değilmiş" ifadelerini kullandı.

"Osman Öcalan, bizzat PKK operasyonlarına iştirak etmiş, masum sivilleri katletmiş bi teröristtir"

Andican sözlerini şöyle sürdürdü:

Röportaj iktidarın seçim politikalarını destekleyici mahiyette olduğu için bu yönde karar vermişler. Kırmızı bültenle aranan bir teröristin, devletin resmi yayın organına çıkarılması ve konuşturulmasından bahsediyoruz. Bu bir suçtur! Biz içeriğine bakmayız. Bize göre terörist teröristtir! Osman Öcalan bu ülkede çocuk katili bir terörist elebaşının kardeşi olmakla beraber, kendisi de bizzat PKK operasyonlarına iştirak etmiş, masum sivilleri katletmiş, kırmızı bültenle aranan bir terörist. Siz bu kişiyi, kendi iç siyasi politikalarınıza uygun konuşuyor diye ekrana çıkartamazsınız! Bu kişi, halkı kin ve nefrete sevketmiyormuş, terör ve ayrılıkçı hareketlerde bulunmamış gibi yapamazsınız.

"Yayında terörizmi övmedi diye terörist sayılmıyor mu?"

“Adamın oraya çıkarılması zaten suç, bu adam terörist!” diyen Ahat Andican şu ifadeleri kullandı:

Terörist, kendi davasını ve kimliğini topluma anlatmaya çalışan, bu amaçla şiddet uygulayan insandır. Siz adamı televizyona çıkarmak suretiyle kamuoyuna tanıtmış oluyorsunuz. Yayında terörizmi övmemesini, söylediklerinin zararlı olmamasını gerekçe gösteriyorsunuz. Yayında terörizmi övmedi diye terörist sayılmıyor mu? Saçmalık.

"Bu mudur siyaset?"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Andican, kırmızı bültenle aranan başka isimlerin televizyona çıkarılması halinde de konuşmanın içeriğine bakılıp bakılmayacağını sordu:

Başka teröristler de televizyona çıkarılsa ne olacak? ‘Konuşmanın içeriğinde sorun yok’ denilse, biz bunu kabul edecek miyiz? Bu mudur siyaset?

 

 

 

Kararın gerekçesi: Haber verme özgürlüğü kapsamında kaldığının kabul edilmesi gerektiği...

“Genel Değerlendirme ve Karar“ bölümünde, haberin toplumun ilgisini çeken, güncel niteliğe sahip olduğu belirtildi. 

"Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmemesi, şiddete teşvik etmemesi, nefret ve ayrımcılığı içermemesi, terör ve ayrılıkçı hareketleri övmemesi, bu hareketleri meşrulaştırıp yüceltmemesi, gibi unsurlar göz önünde bulundurularak “faaliyetin basın kuruluşlarının haber verme özgürlüğü kapsamında kaldığının kabul edilmesi gerektiği, rörpotaj yapılan şüpheli Osman Öcalan’ın geçmiş ve kişiliğinden ari olmak üzere söylemlerinin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 kapsamı dışında olması, kaldı ki 7188 Sayılı Kanun’un 13. Maddesi ile değişik 7/2 maddesinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Zaman bakımından uygulama” başlıklı 7/1,2 maddeleri uyarınca lehe kanun olduğu, bu kanuna göre de haber verme sunurunu aşmayan veya eleştiri amacaıyla yapılan düşünce açıklamaları uyarınca “TRT Kürdi” isimli TV kanlaı yetkililerinin haber verme sınırını aştıklarına, şüpheli Osman Öcalan’ın ise eleştiri amacı dışında propaganda suçunun maddi ve manevi unsurlarını gerçekleştirdiğine yönelik kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüpheyi oluşturacak somut eylemlerine rastlanılmadığı anlaşıldığından, Şüpheliler Ali Kemal Özcan, Anadolu Ajansı Yetkilileri, TRT Yetkilileri, TRT Kürdi Yetkilileri, Osman Öcalan ve İbrahim Eren hakkında Terör Örgütü Propagandası Yapma Suçunda suç unsur yokluğu ve delil yetersizliği sebebiyle kamu adına ayrı ayrı KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

 

AK Parti'de Osman Öcalan rahatsızlığı

Osman Öcalan’ın seçim öncesi TRT Kürdi kanalına röportaj vermesine AK Parti’den de eleştiriler gelmiş, Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Kim, nerede, nasıl, kırmızı bültenle aranan bir kişiyle röportaj yaptı? Nihayetinde bunun bir bedeli var. Olmaması gereken bir şeydir. Haber yayıncılığı bu şekilde olmaz. Başka haber kanalları istiyorsa bunu yapabilir ama TRT yapmamalıdır, takipçisi olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU