2020’de sosyal medya nasıl olacak?

Girişimci Semih Seçer, 2020’de sosyal medyada yaşanacak gelişmelere dair öngörülerde bulundu

(Pikrepo)

2019’u geride bırakırken, sosyal medyanın hayatımızdaki ağırlığının bu yıl da artarak sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Gerek arama motorları, gerek dijital medya mecraları, gerekse sosyalleşme uygulamalarıyla günümüzün belki de yarısını sosyal medyada geçiriyoruz. Üstelik b bu dijital mecraların hayatımızdaki etkisi yeni yılda da artacak gibi görünüyor. Bu yüzden alanında uzman isimlerin bir sonraki yıla dair tahminleri de ilgi çekmeye devam ediyor.

Girişimci Semih Seçer, 2020’de sosyal medyada yaşanacak gelişmelere dair öngörülerde bulundu.

Kullanıcı güvenliğine ve yeni kuşağın taleplerine değinen Seçer’in 2020’nin sosyal medyasına dair tahminleri şu şekilde:

“Videolar, rağbet görmeye devam edecek”

“Videolara ilgimiz devam ediyor. Kolay paylaşılması, eğlenceli olması, çabuk tüketilebilmesi gibi gerekçeler ilgiyi her geçen gün artırıyor” diyen Seçer, “ YouTube, Google’dan sonra ikinci en büyük arama motoru. Cisco’nun son araştırmaları 2020 yılında videonun internet trafiğinin yüzde 75’ini kaplayacağını ortaya koyuyor” diye konuştu.

Her şeyi Google’a mı soracağız?

“Her sosyal medya platformu kendine ait bir veri bankası oluşturuyor. Bu durum, öne çıkan markaların dominant olmasını sağlayacak diye düşünüyorum” diyen Seçer sözlerini, “Örneğin LinkedIn’in, dünyanın en büyük iş arama moturu olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Burada doğru soruyu sormak önemli. Her aramayı aynı kanaldan mı yapacağız, yoksa özel olanlar için ona özel mecraları mı kullanacağız?” diye sürdürdü.

“Son dakika haberlerini sosyal medyadan göreceğiz”

Forbes’un verilerine atıf yapan Seçer’e göre internet kullanıcılarının yüzde 50’si son gelişmeleri ilk önce sosyal medyadan takip ediyor ve öğreniyor. Bu da sosyal medya trafiğinde yüzde 57’lik bir artışa denk geliyor

Tek tıkla çok iş

Kullanıcıların daha az eforla hayat kalitesini artıran uygulamalara yönelmeye devam edeceğini söyleyen Seçer, sosyal medyanın yeni özellikleri hayata geçireceğinin altını çizdi.

“Sosyal medya daha demokratik olacak”

Seçer ayrıca, “SeGartner’ın hazırladığı ‘2020 Yeni Teknolojiler’ raporunda söylendiği gibi Augmented Reality (AR), Artificial Intelligence (AI) ve Machine Learning (ML)’in daha çok hayatımıza girmesi ile sosyal medyanın demokratikleşmesi ve çoklu tecrübe gibi kavramlar, kavramdan önce davranışla hayatımızın bir parçası olacak ve yaşam pratiklerimizi değiştirecek” dedi.

“Sahte haberleri filtrelemekle uğraşmayacağız”

Sosyal medya ve yapay zekanın işbirliğinin aslında gönderilerin önceliği, hangi içeriğin kime gösterileceğini belirlemede zaten kullanıldığını söyleyen Seçer, ilerleyen günlerde “sahte” haberleri yapay zekanın filtreleyeceğini ve bu sayede yanlış veriyle yaşanacak vakit kaybının önüne geçileceğini öngörüyor.

 

 

Sosyal medyada güvende miyiz?

“Girdiğimiz her uygulama, platform ve kanal kendi algoritmalarını üretiyor ve sizin davranışlarınıza özel bir deneyim sunmaya çalışıyor. Bunu uzun zaman fark etmedik ve şaşırdık, verinin bizi etkilemesine izin verdik” diyen Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hem kendi güvenliğimiz hem de varlığımızın sosyal medyadaki güvenliğini daha çok önemsemeye başlayacağız. Yaşanan güvensizlik krizleriyle artık kullanıcıların da dünya devlerinin de kişisel bilgilerin toplanış ve kullanım şekillerine titiz yaklaşmaya başladığını gördük. Bunun için ülkemiz dahil dünyada Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) alanında tedbirler alınıyor, yaptırımlar yasallaşıyor. Bu konuda daha çok gelişme ve haber duyacağız.

Sosyal medyada “anlam” reformu

“Kullanıcıların, bilginin algoritmalarla filtrelenmediği, sadece mesajlaşma ve viral video paylaşımının ötesinde daha anlamlı bir sosyal medya beklentisi var” diyen Seçer, “Sadece ailemizin, arkadaşlarımızın, kendi takipçilerimizin olduğu küçük platformlarda, daha birebir etkileşim istemeye başlıyoruz” dedi.

“Küçük gruplar halinde konuşmak isteyeceğiz”

Sesini daha geniş bir kitleye duyurmak isteyen kullanıcı trendinin yerini kapalı ve minik gruplara bırakacağını söyleyen Seçer, “Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de grupların Facebook’un önemli bir taşıyıcısı olduğunu söylemişti” dedi.

“Yeni kuşak, fikrini söylemek istiyor”

Seçer son olarak “Artık sosyal medya kullanıcısı daha akıllı ve daha bilinçli. Kendine özel veriye daha hızlı ulaşmak istiyor” ifadelerini kullandı. “Takipçi ve beğeni sayılarıyla değil, beklentileriyle öne çıkan bir profil sergilemek istiyor” diyen girişimci, “Anons edilen değil, konuşan, fikir ifade eden, dinleyen, öğrenen ve öğreten olmak istiyor. Yeni teknolojilerin ürünlerinin de bu beklentilere cevap vermesi gerekiyor” diye konuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU