Çin, petrol, telekomünikasyon ve enerji piyasasını özel teşebbüse açma sözü verdi

Çin hükümeti pazartesi yaptığı açıklamada petrol, telekomünikasyon ve enerji piyasalarını özel girişimcilere açma sözü verdi

Çin ekonomisi son çeyrekte yüzde 6'lık büyüme kaydetmişti (Reuters)

Çin hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada devlet güdümündeki ekonomisinin büyümesini desteklemek için petrol, telekomünikasyon ve enerji piyasalarını özel girişimcilere açma sözü verdi.

Kabine buna ek olarak özel şirketlere daha fazla sektörde, kamu iktisadi teşebbüsleriyle eşit muamele göstereceğine dair taahhüt verdi. Öte yandan açıklamada değişikliklerin yabancı girişimcilere de uygulanıp uygulanmayacağına dair herhangi bir bilgi verilmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP'nin haberine göre, bir dizi piyasanın açılması ve gümrük vergilerinin azaltılmasıyla, son çeyrekte 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6’lık büyüme kaydeden ekonominin canlandırılması hedefleniyor. Ekonomiye dair atılan bu hamle Pekin ve Washington arasındaki ticaret savaşına dair gelişmelerin gündemde olduğu esnada geldi.

Açıklamada enerji, telekomünikasyon, demiryolları, petrol ve doğalgaz gibi alanları da içeren temel sektörlerde “piyasa rekabetinin yürürlüğe konacağı” sözü verildi. Temel telekomünikasyon hizmetlerinde, enerji üretimi ve dağıtımında ilk kez özel girişimlere izin verileceği belirtildi. 

Açıklamada mülkiyet sınırlamalarına veya başka kısıtlamalara ya da yabancı girişimcilere izin verilip verilmeyeceğine dair herhangi bir detay aktarılmadı. Değişikliklere dair zaman çizelgesinin üzerinde çalışmaların devam ettiği ifade edildi. 

Elektrikli araba üretiminde yabancı mülkiyetine yönelik kısıtlamaları kaldıran Pekin, bu uygulamayı 2021’de araba endüstrisinin tamamında uygulayacağını söyledi. Yetkililer bankacılık, sigorta ve diğer finans işlerinde de yabancı mülkiyete izin verileceğini belirtti. 

Maliye Bakanlığı ayrıca gümrük vergilerinin azaltılacağını ekledi.

DAHA FAZLA HABER OKU