Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı: Sigara kartelleri tarafından ölümle tehdit ediliyoruz

Doç. Dr. Aydın, Türkiye’nin sağlık giderlerinin yüzde 9’unu sigara içinler için harcadığını söyledi

Fotoğraf: AA

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, zaman zaman sigara kartelleri tarafından ölümle tehdit edildiklerini açıkladı.

“Sağlık giderlerimizin yüzde 9'unu sigara içen insanlar için harcamak zorunda kalıyoruz” diyen Aydın, “Özellikle akciğer kanseri hastalıklarımızın yüzde 80'i sigara kaynaklı. Kalp damar hastalıklarımızın yüzde 70'i sigara kaynaklı” ifadesini kullandı.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen "İnsanlığın Gerçek Dostları Ödül Töreni"nde, "sigarayla savaşanlar" ödüllendirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 20 yıl önce uçaklarında sigara içilen Türkiye'nin, sigara ile mücadelede örnek bir ülke haline geldiğini ifade eden Aydın, "Çalışmalarda öncülük yapan, rol üstlenen zaman zaman sigara kartelleri tarafından ölümle tehdit edilen bir sivil toplum kuruluşunun 20. yılını bugün hep birlikte kutluyoruz. 20. yılında her yıl olduğu gibi sigarayla mücadelede emek veren, özveri ve fedakarlık gösteren insanları ödüllendirdiğimiz bir gece" dedi.

Sigaranın sağlık harcamalarında önemli bir gider kalemi olduğuna değinen Mustafa Aydın, şöyle konuştu:

Sağlık giderlerimizin yüzde 9'unu sigara içen insanlar için harcamak zorunda kalıyoruz. Özellikle akciğer kanseri hastalıklarımızın yüzde 80'i sigara kaynaklı. Kalp damar hastalıklarımızın yüzde 70'i sigara kaynaklı. 120 bin nüfuslu bir şehrimiz her yıl Türkiye coğrafyasından yok ediliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'de sigara içen insan sayısı 30 milyondan 20 milyona indi. Ama yapılacak daha çok iş var. Çünkü Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11. Çünkü yasak olmasına rağmen yapay açık mekanlar oluşturularak 5 yıldızlı otellerin lobisinde bile sigara içiliyor. 23.00'ten sonra eğlence mekanlarında insanlar duman altı oluyor. Kafelerde açılır tavan kandırmacası altında insanlar yemeklerini yemeye devam ediyor. 

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU