Kerç Boğazı'ndaki gemi yangınında yaşamını yitiren Türk denizcilerin ailelerine bir kötü haber de mahkemeden

Karar istinaf mahkemesinde de onaylanırsa, hayatını kaybeden denizcilerin ailelerinin tazminatlarını tahsil etme olasılıkları kalmıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Kerç Boğazı'nda 21 Ocak'ta LPG aktarımı yapan Tanzanya bayraklı Candy ve Maestro gemilerinde çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden 8 Türk denizcinin ailelerine mahkemeden üzücü haber geldi.

Haciz kaldırıldı

İzmir'e götürülen Candy gemisine konulan ihtiyati hacze yapılan itiraz sonucu, dosyaya Denizcilik İhtisas Mahkemesi sıfatıyla bakan İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, haczin kaldırılmasına karar verdi. 

Karar istinaf mahkemesinde de onaylanırsa, hayatını kaybeden denizcilerin ailelerinin tazminatlarını tahsil etme olasılıkları kalmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat Demir: İstinaftan olumlu sonuç gelse bile gemi söküme gidecek

Hayatını kaybeden denizcilerin ailelerinin avukatı Sena Demir, kararla ilgili değerlendirmesinde, ihtiyati hacze itirazın LPG tankerinin istisna oluşturması nedeniyle yapıldığını söyleyerek, "Biz istisnanın geçerliliği için sigorta poliçesine göre ödeme alabiliyor olmamız gerektiğini, poliçenin 30 bin dolar ile sınırlandığını ve o ödemeyi de gemiler OFAC listesinde olduğu için yapmadıklarını belirttik" ifadelerini kullandı. Avukat Demir ayrıca, haczin kaldırılmasıyla birlikte istinaf mahkemesine yaptıkları başvurunun, geminin söküme girecek olması nedeniyle anlamırı kaybedeceğini vurguladı.

Sağ kalan denizciler yırtık hortumun havluyla sarıldığını söylemişti

Gemiden sağ kurtulan denizcilerin ifadesine göre, LPG aktarımının yapıldığı hortum yırtılmış, şirket yeni hortum almak yerine yırtık hortumun havluyla sarılarak aktarımın devamını istemişti. Ayrıca gemiler arasında çarpışmayı engelleyecek usturmaçalar yerine, maliyeti daha düşük olduğu gerekçesiyle kamyon lastiği kullanılmış, şiddetli rüzgarın olduğu bir günde yapılan LPG aktarımı sırasında, gemiler birbirine çarpınca çıkan kıvılcım, yırtık hortumdan sızan gazın alev almasına neden olmuştu. 

Denizcilerin bir kısmı yangında, bir kısmı da yangından kaçmak için atladıkları suda geçirdikleri hipotermi sonucunda yaşamını yitirmişti.

Her iki gemide bulunan 32 mürettebattan Yüce Karanki, Sinan Karabulut, Semih Solak ve Erdoğan Çetinok'un cesedine ulaşılmıştı. Ayrıca, Tayfun Dirik, Kamil Arkan Özyurt, Sinan Elik ve Ahmet Gürdağ kaybolmuş, cenazeleri bulunamamıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU