Rojava yönetiminden 'birlik' açıklaması: ENKS’nin önündeki tüm engeller kaldırıldı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Rojava’daki çalışmalarının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını duyurdu

Rojava bölgesinden 'birlik' açıklaması / Fotoğraf: K24

Suriye’de Kürtler arası ‘ulusal birlik’ özellikle 2011’in sonlarında Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra konuşulmaya başlandı.

Birliğin ilk adımı ENKS ve Rojava yönetimi tarafından 11 Temmuz 2012’de imzalanan Erbil Anlaşması ile atıldı. 

Ekim 2014 Duhok Mutabakatı ile birlik bir adım öteye taşınmış oldu ve anlaşma sağlandı.

Ancak anlaşma yürürlüğe girmediği gibi taraflar birbirini suçladı.

Daha sonra birkaç defa heyetler arası görüşmeler gerçekleşse de birlik konusunda bir gelişme sağlanmadı.

Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları sonrası ‘birlik’ söylemi tekrar gündeme geldi. 

Rojava bölgesinden ‘birlik’ açıklaması

Bu kapsamda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticileri ‘birlik’ sağlamak için geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) İçişleri Komitesi, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) çağrısı ile başlayan ulusal birlik çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Özerk Yönetim ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında aktif bir ortaklığın kurulabilmesi amacıyla, ENKS’nin bölgede siyasi çalışmalarını yürütmesi, büro kurması, basın ya da toplumsal çalışmalarını sürdürmesi önünde hiçbir yasal engelin bulunmadığını belirtmek isteriz. Bu adım ile yeniden güven ortamının oluşmasının önündeki tüm engellerin kalkmasını amaçlıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Çalışmalarını sürdürmelerinin önünde hiçbir engel yok”

Ülke dışında bulunan ENKS üyesi ve yöneticilerine ilişkin tüm soruşturma dosyaları iptal edildiği bilgisine yer verilen açıklamanın devamında “ENKS üye ve yöneticilerinin topraklarına, Rojava’ya dönmelerinin ve siyasi çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmelerinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını duyuruyoruz” denildi.

“Hakikatlerin araştırılması için ortak komite kuruldu”

Açıklamada ENKS’den 15 Aralık günü alınan ve tutuklu oldukları düşünülen 10 kişilik bir isim listesinin DSG’ye teslim edildiği belirtildi.

Hakikatlerin araştırılması amacıyla ortak bir komitenin kurulduğu belirtilen açıklamada, “Bu komitenin çalışmalarının sonucunu kısa süre içerisine ENKS ve DSG ile yapacağımız ortak toplantı ile duyuracağız” ifadelerine yer verdi.

Kuzey-Doğu Suriye yönetimi

Ana gövdesini Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu  Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve yine PKK tarafından 2003 yılında kurdurulan PYD'nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), tarafından oluşturulan  'Kuzey ve Doğu Suriye  (Rojova) Özerk Yönetimi' 17 Mart 2016'da  tek taraflı olarak hükümetin kuruluşunu ilan etti.

Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı bölgenin ismi de facto tönetim tarafından "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk" olarak kullanılmaya başlandı. Söz konusu yönetim başta Türkiye ve Suriye olmak üzere hiçbir yönetim tarafından resmi olarak tanınmadı.

Türkiye, SDG'yi, PKK’nın uzantısı ve ‘terör örgütü’ olarak kabul ediyor.

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU