Türkiye’ye ‘kara para aklama’ uyarısı: Ülke gri listeye alınabilir

Raporu hazırlayan FATF, 200'den fazla ülkede insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, terör saldırıları ve kitle imha silahlarının finansmanı dahil bir dizi ciddi suçla mücadele için politikalar üretiyor ve standartlar belirliyor

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türk yetkililerin kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadeledeki eksiklikleri ele almaları gerektiğini aksi takdirde yetersiz finansal kontrolleri olan "gri ülkeler listesine" ekleneceğini belirtti.

Paris merkezli FATF dün yayınladığı raporda Türkiye'nin terör finansmanını ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme çabalarındaki eksikliklere dikkat çekildi.

Türkiye'nin değerlendirilen 11 alandan dokuzunda temel veya önemli iyileştirmeler yapması gerektiği kabul edildi.

FATF Türkiye'nin "terörizm, terör örgütleri ve finansörleri ile bağlantılı varlıkları dondurmaya yönelik tedbirlerde temel iyileştirmeler" yapması gerektiğini söyledi. Yetkililer tarafından sağlanan verilerin 2017'de 6 binden fazla kişi hakkında dava açıldığını ancak yalnızca 115 kişinin suçlu bulunduğuna işaret ettiği belirtilen raporda, Türkiye'nin terör finansmanı konusunda düşük mahkumiyet oranına sahip olduğu ifade edildi.

Raporda Ankara'nın "kitle imha silahları için fonların artırılması, taşınması ve kullanılmasını önleme" çabalarını da iyileştirmesi gerektiği, Türkiye'nin İran ve Kuzey Kore ileilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamakta yavaş olduğu belirtildi.

Türkiye, tüm uluslararası yasalara ve BM kararlarına uyduğunu söylüyor. Raporda ayrıca Türkiye'ye kara para aklama davalarında finansal istihbarat kullanımını güçlendirme ve farklı türlerde kara para aklama işlemlerini soruşturmaya ve kovuşturmaya Nyönelik ulusal bir strateji geliştirme çağrısı yapıldı.

Raporun sonuçları, Ankara'nın bir yıl boyunca izleme sürecine alınacağı ve ilerleme kaydedilmediği takdirde gri listeye eklenebileceği anlamına geliyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU