Ethem Sancak: Katarlıların doğrudan veya dolaylı Tank Palet ile ilgisi yok

Sancak, canlı yayında Tank Palet Fabrikası ile ilgili soruları yanıtladı, AK Parti döneminde yoksullaştığını söyledi

Fotoğraf: İHA

Muhalefetin sık sık dile getirediği Tank Palet Fabrikası ile ilgili tartışmalarının odağındaki isim, BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak canlı yayında soruları yanıtladı.

Sancak kendisine sorulan, “Tank Palet Fabrikası’nda Katarlıların durumu nedir? Satın mı aldılar, ortak mı oldular 25 yıllığına kiraladılar mı, hangisi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Katarlıların doğrudan veya dolaylı Tank Palet ile ilgileri yok. Katarlıların işe karıştırılmaları BMC ile olan ortaklıklarından dolayı.

“Ülke içinde ortak aradım, reddettiler”

Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BMC’yi, savunma sanayisinin stratejik bir kurumu haline getirmek istediği için satın aldığını ifade eden Sancak, “Bunun için güçlü bir finansman gerekiyordu. Bu amaçla önce ülke içinden ortaklar aradım. Popüler 5 iş adamına gittim. Bunlar reddettiler” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendi kardeşlerinin de “Maceraya giriyorsun biz sana ortak olmuyoruz” dediğini ifade eden Sancak, “O sırada uluslararası piyasadan dolaylı teklifler almaya başladım. 3 büyük devletin, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın büyükelçileri benden randevu alarak kapımı çaldılar. Ben kibirlendim. ‘Ben kimim ki kraliçe hazretlerinin buradaki temsilcisi bana geliyor’ dedim. Gururlandım” ifadesini kullandı.

“Amerikalılarla da ortak olurum”

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın kendisine, ‘Devletiniz savunma sanayine ciddi bir şekilde yönelecek bizimle ortak olur musun?’ dediğini söyleyen Sancak, “Ben onlara dedim ki bizim batıya düşmanlığımız yok. Memnuniyetle ben sizinle ortak olurum, Amerikalılarla da ortak olurum” dediğini aktardı.

Kendisinin 3 prensibi olduğunu açıklayan Sancak, “Ortaklıkta yapılacak bütün yatırımların merkezi Türkiye olacak. Kuracağımız fabrikalar neyse Türkiye’de kurulacak. Üreteceğimiz ürünleri Türkiye Cumhuriyeti’nin müsaadesiyle istediğimiz yere satacağız ve istediğimiz yerde kullanacağız. Bunları kabul edersen ben sizinle ortak olurum’ dedim. Bir daha selam vermediler. Bunlar BMC’yi aldıktan sonra oldu” dedi.

Suudi Arabistan’dan da teklif geldiğini ancak siyasi nedenlerle teklifi reddettiğini anlatan Sancak, Katar askeri ataşesinin kendisini ziyaret ettiğini anlatarak, “Dedim ki sizinle ittifaka girdik. Ülkeniz küçük ama cesur yürekli bir emir var başınızda. Bu işi sizinle yapalım. Allah size para vermiş. Bizde de kaliteli insan var. Gelin bir iş yapalım. Çok sıcak karşıladılar” açıklaması yaptı.

“Ak Parti döneminde yoksullaştım”

Aydınlık gazetesinin kurucularından biri olduğunu ifade eden Sancak, “2001 yılında benim sahibi olduğum Hedef Ecza kurumlar vergisinde ilk 10’daydı. 25 bin kişi çalışıyordu. Forbes’un listesinde ilk 50’deydim” hatırlatmasında bulunarak şunları kaydetti:

Ben Tayyip Erdoğan’la Siirt seçimlerinde tanıştım. Ben Erdoğan’dan önce en zengin 50’deyken şu an ilk 500’e giremiyorum. Ben AK Parti dönemi zengini değilim, AK Parti döneminde yoksullaşan bir iş adamıyım.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU