Kılıçdaroğlu’ndan Kazakistan örneğiyle sistem eleştirisi: Türkiye’de tam aksi oldu

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. Bağımsızlık Yıldönümü etkinliklerine katıldı, Türkiye’deki sisteme yönelik eleştiride bulundu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. Bağımsızlık Yıldönümü etkinlikleri katıldı.

Konser öncesinde konuşan Kılıçdaroğlu, Kazakistan örneği üzerinden Türkiye’deki sisteme yönelik olarak eleştirilerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016 yılında Kazakistan’da, Başkan’ın yetkilerinin önemli bir kısmının hükümete ve meclise devredildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

2017 yılında yapılan geniş kapsamlı anayasa değişiklikleri ile yürütme ve yasama arasında denge gözeten ve yürütmenin birçok yetkisini ortadan kaldıran bir sisteme geçildi. Anayasa değişiklileri, toplumun geniş kesimleri tarafından demokratik bir süreç içinde yapıldı. İlginçtir; kardeş Kazakistan’da 2017 yılı demokratikleşme ve başkanlık sisteminin yumuşatılarak parlamenter sisteme eğildiği bir yıl olurken, Türkiye’de ise tam aksine bir gelişme ile parlamenter demokrasiden, sözde bir başkanlık sistemine doğru dönüştürülen ve giderek otoriterleşen bir yönetim biçimi dayatıldı.

Etkinlikte son konuşmayı gerçekleştiren Kılıçdaroğlu “Bugün 16 Jeltoksan” diyerek şunları kaydetti:

Kazakistan’ın bağımsızlığını, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla elde ettiği doğrudur. Ancak, Kazaklar’daki özgürlük ve bağımsızlık ateşi, bu tarihten daha eskiye dayanır. 1982 yılının 16 Aralık tarihinde, Moskova’nın Kazakistan’ın yönetimine ve iç işlerine yapılan bir müdahale karşısında, Almatı şehrinde, tepkilerini dile getiren Kazaklar’ın eylemleri kısa zamanda yayılır ve büyür. Bu bağımsızlık arayışı sürecinde, o dönemdeki Sovyet yönetiminin askeri müdahalesiyle tam 174 kişi kısa zamanda hayatını kaybeder, yüzlercesi de yaralanır. Kazak dilinde Aralık ayının adı, Jeltoksan’dır. Nitekim bu olaylar da Kazakistan’ın yakın tarihine, ’16 Jeltoksan olayları’ olarak geçmiştir. 5 yıl Kazakistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsız bir devlet olunca, yeni devletin Başkan’ı olan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın bağımsızlık günü olarak 16 Aralık’ı kabul eder. Dolayısıyla Kazakistan’da, 16 Aralık bağımsızlık günü hem bağımsızlık günüdür hem de bağımsızlık ateşinin yandığı bir gün olarak kabul edilir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU