Cezayir’de seçime iki gün kala eski başbakanlar hakkında yolsuzluk suçundan hapis cezası

Dört kez başbakanlık yapan Ahmed Uyahya için 15 yıl, Abdulmelik Sellal hakkında da 12 yıl hapis cezası verildi

Abdulmelik Sellal (solda) ve Ahmed Uyahya (sağda) tutuklu yargılanıyordu (AFP)

Cezayir mahkemesi, yolsuzlukla suçlanan iki eski başbakan hakkındaki kararını cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki gün kala açıkladı.

Reuters'ın haberine göre ülkede 4 kez başbakanlık koltuğuna oturan Ahmed Uyahya 15 yıl hapis cezası alırken, iki kez başbakanlık yapan Abdulmelik Sellal hakkındaysa 12 yıl hapis cezası çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki siyasetçi, “kamu kaynaklarını zimmete geçirme, görevi kötüye kullanma ve yasalara aykırı imtiyazlar tanıma”nın da aralarında bulunduğu tüm suçlamaları reddetti.

Mahkeme ayrıca, iki eski sanayi bakanı hakkında 10 yıl hapis cezası, önde gelen 5 iş insanı hakkında da 3 yıldan 7 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi.

Tutuklu iş insanları arasında bulunan Ali Haddad 7 yıl hapis cezası aldı. Mahkemede beraat eden tek zanlıysa eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Abdulgani Zalan oldu. Zalan, aynı zamanda Abdulaziz Buteflika'nın 2 Nisan'daki istifasından önce 5. dönem adaylığını koyduğu cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının müdürüydü.

Cezayir ordusu, yolsuzluğa karışanların yargılanması ve iktidardaki seçkin grubun çekilmesi talebiyle şubat ayında başlatılan gösterileri bastırmaya çalışırken, üst düzey birçok yetkili de gözaltına alınmıştı.

Son karar, askeri bir mahkemenin eylül ayında eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın en küçük kardeşi ve “dokunulmaz” sayılan istihbarat şefi Said Buteflika’ya hapis cezası vermesinden bu yana üst düzey isimler hakkında çıkan ikinci hüküm oldu.

Kardeş Buteflika, “devlete karşı komplo kurmak” ve “orduyu yıkmaya teşebbüs” suçlamalarından 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

AP.PNG
Protesto gösterisinde eylemciler "Seçime hayır" yazılı dövizler taşıdı (AP)

 

Beşinci dönem daha aday olduğunu açıklaması tepki çeken 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Buteflika protestolar sonrası nisan ayında istifa etmişti.

Gösterilerin sürdüğü ülkede eylemciler, perşembe günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de “Buteflika’nın müttefiklerinin hala iktidarda kalacağı” anlamına geldiği gerekçesiyle itiraz ediyor.

Ordu yönetimiyse seçimin adil bir şekilde gerçekleşeceğini ve ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkışın tek yolunun bu olduğunu belirtiyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU