IMF, küresel büyüme tahminini düşürdü, gerekçeler arasında Türkiye de var

IMF, Türkiye ekonomisindeki daralmanın derinleşeceğini, Alman otomotivinin zayıflayacağını, Çin'in ve Brexit'in endişe yarattığını söyleyerek küresel büyüme tahminini düşürdü

Fotoğraf: Oziel Gómez/Unsplash 

Uluslararası Para Fonu (IMF), son yıllarda dünya ekonomisinde görülen genişlemenin momentum kaybettiğini açıklayarak küresel büyüme tahminini düşürdü. 

IMF’den yapılan açıklamaya göre dünya 2019’da yüzde 3,5, 2020’de yüzde 3,6 büyüyecek. Söz konusu oran, her iki yıl için de, nisanda yüzde 3,9, ekimde yüzde 3,7 seviyesinde tahmin edilmişti. 

Ekimdeki açıklamasında tahminlerin düşürülmesinin nedenini “ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları” olarak açıklayan IMF’nin son revizyonundaki gerekçeler arasında Türkiye de var. 

“Türkiye’deki ekonomik daralma beklenenden daha çok derinleşecek” diyen Uluslararası Para Fonu’nun öne çıkardığı diğer gerekçeler şöyle: 

-    Almanya’nın yeni yakıt emisyonu standartları nedeniyle otomotiv sektöründeki zayıflama

-    Yerel ve finansal risklerin ardından İtalya’da iç talebin güç kaybetmesi 

-    Küresel finansal piyasalarda “zayıflık” endişesi 

-    İngiltere’yi Avrupa Birliği’nden çıkaracak Brexit sürecinin belirsizliği

“Ticaret savaşlarının ötesinde risk algısını bozan çok sebep var” diyen IMF, küresel çaptaki kamusal ve özel borçlanmadaki artışı, İngiltere parlamentosunda bir anlaşmaya varılmadan Brexit yaşanmasını, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın derinleşmesini bu sebepler arasında gösteriyor. 

IMF’ye göre Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ekonomiler 2019’da yüzde 4,5 büyüyecek. Bu oran 2020’de yüzde 4,9 olacak. Kurumun 2018 tahmini ise yüzde 4,6’ydı. 

Gelişmiş ekonomilere bakıldığında da büyümede bir düşüş trendi görülüyor. Hatta IMF’ye göre söz konusu gerileme daha önce düşünülenden daha hızlı. 2019 için büyüme tahmini yüzde 2 seviyesindeyken 2020 için yüzde 1,7. 

2018 resmi büyüme rakamlarını yüzde 6,6 seviyesinde açıklayan Çin,  28 yılın en düşük performansını gösterdi. 

DAHA FAZLA HABER OKU