Süper kanlı kurt ay tutulmasından kareler

2019'un ilk ay tutulması gerçekleşti. Bir sonraki Süper Kanlı Kurt Ay Tutulması 2021'de

Fotoğraf: AA

2019'un ilk ay tutulması gerçekleşti. Tutulma, Kuzey ve Güney Amerika ile Kuzey Avrupa'da tam olarak izlenirken, Avrupa'nın geri kalanı ve Afrika'da ise parçalı olarak görüldü.
 


Kanlı Ay nedir?

Dünya'nın Güneş ve Ay arasına geçtiği sırada, Güneş ışıkları engellenirken, Ay’ın üzerine de gölge düşecek. Bu nedenle yaşanan tam Ay tutulmasını anlatmak için bilimsel olmayan bir tabir olan “Kanlı Ay” ifadesi kullanıyor.
Tutulma sırasında, Güneş ışıkları Dünya’nın atmosferinden süzülecek ve Ay’ın üzerine yansıyarak kızıl bir görüntü oluşturacak.

Neden bu isim veriliyor?

Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nden gökbilimci Tom Kerss, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Kanlı Ay denmesinin gerçek nedeni, insanların tutulmalar konusunda yaşadığı korkudan ileri geliyor. Binlerce yıl önce Ay gökyüzünde bir anda kızıla döndüğünde insanlar havaya bakıp dehşete düşüyordu. Ay, o noktada kanla lekelenmiş gibi göründüğü için, korkunç bir olayın işareti sayılmış olabilir.”

Bu olayı özel kılan nedir?

21 Ocak’tan bir sonraki tutulma ise 2021 yılında gerçekleşecek. Gökbilimci Kerss, “Bu olay, 2021 yılı mayıs ayına kadar dünyanın herhangi bir yerinde görülebilen son Ay tutulması olacak. Bu nedenle önümüzdeki birkaç yıl boyunca böyle tam tutulmalarla karşılaşmayacağız” ifadelerini kullandı. En son kanlı Ay tutulması, 2018 yılı temmuz ayında yaşanmıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU