Akşener: Memleketi ‘Orta Dünya’ya çevirdiler; yüzüğün sahibi Erdoğan mutlak iktidarın peşinde

Akşener partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamada bulundu. AK Parti ve Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdürdü

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında AK Parti’liler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ilginç ifadeler kullandı.

11 dalda Oscar ödülü alan, 2001 yılında beyazperdeye taşınan fantastik film, Yüzüklerin Efendisi’nden örnek veren Akşener, “Sanki Yüzüklerin Efendisi setinde yaşıyoruz… Yüzük, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Erdoğan, yüzüğün sahibi, almış yanına, ak sakallı Saruman’ı, damat Gollum’u ve inşaatla uğraşan 5 Nazgul’u mutlak gücün, mutlak iktidarın peşinde” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partisinin grup toplantısında gündeme3 dair açıklamada bulunan Akşener, "Erdoğan, çevresinde doğruları söyleyecek kimse kalmadığı için her şeyi güllük gülistanlık sanıyor" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cibuti'deki cami açılışına gitmek için 744 bin lira harcadığını iddia eden Akşener şöyle konuştu:

Cibuti’de, Afrika Parlamentolar Birliği’nin bir toplantısı varmış. Meclis Başkanı ve bazı milletvekilleri oraya gidiyor. Devlet işidir, gidecekler tabi. Bu arada, Diyanet İşleri Başkanı ve ekibi de gidiyor… Neden? 2. Abdülhamid Han’ın adının verildiği bir cami yaptırmışız. Onun açılışını yapacaklar. Ne güzel. Allah razı olsun. Ama nasıl gidiyorlar biliyor musunuz? Özel bir uçak kiralıyorlar. 22 bin dolar yakıt masrafı, 108 bin dolar da kiralama ücreti var, toplamda 744 bin liralık bir seyahat. Be vicdansızlar! EYT’liye geldi mi, metelik yok; ama vatandaşımın yokluktan intihar ettiği memlekette, şatafatlı özel uçaklarla Afrika seyahati yapıyorsunuz. Tarifeli seferle gitseniz, sırmanız mı dökülür? Tarifeli seferle gitseler, maliyet 70 bin lira. Ama beyler israfsız, şatafatsız yapamıyor, 10 katı parayı savurmadan rahat edemiyorlar. Bir asgari ücretli çalışanımız, ayda 326 lira vergi veriyor. Bu seyahat, 2280 işçimizin, bir aylık vergisi demek. Yazıktır, günahtır. 10 kişi bir yere gideceksiniz, 2280 işçinin vergisini harcıyorsunuz.

“Güç sevdasından vazgeç Sayın Erdoğan”

Akşener, Yüzüklerin Efendisi filmine atıfla yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Memleketi ‘Orta Dünya’ya’ çevirdiler. Sanki Yüzüklerin Efendisi setinde yaşıyoruz… Yüzük, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; Sayın Erdoğan, yüzüğün sahibi; Almış yanına, ak sakallı Saruman’ı, Damat Gollum’u, ve inşaatla uğraşan 5 Nazgul’u, mutlak gücün, mutlak iktidarın peşinde… Millet perişan, farkında değil. Türkiye uçurumun eşiğinde, umurunda değil. Gel, bu güç sevdasından vazgeç Sayın Erdoğan. Hem kendi iyiliğin, hem de milletimizin iyiliği için gel, bu yüzükten vazgeç.

“Tanzanya’nın gerisine düştük”

“Hani kötü bir işle karşılaştığımızda, ‘Burası Tanzanya mı’ denildiğini ifade eden Akşener, “Bu ucube sistem bizi, işte o Tanzanya’nın bile gerisine düşürdü. Bakın beğenmediğimiz Tanzanya’da, işsizlik yüzde 9.  Türkiye’deyse, TÜİK’in tüm manevralarına rağmen, yüzde 14. Tanzanya’da enflasyon, yüzde 3.6.  Bizdeyse, damadın tüm hilelerine rağmen, yüzde 8 buçuk” diye konuştu.

Akşener sisteme yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Dava arkadaşlarım; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk 500 gününde; Otoyol ücretleri, yüzde 41 zamlandı.  Hac ücreti yüzde 35, Umre fiyatları yüzde 23 arttı. Dövizin hali ortada.  Türk Lirası pula döndü, vatandaş ve kurumlar gitti, döviz aldı. Büyük umutlarla başlattıkları, “döviz bozdur” kampanyası da fiyaskoya dönüştü. Vatandaşımız bu sisteme güvenmediği için,  137 milyar dolar olan döviz mevduatı, 58 milyar dolar arttı, 195 milyar dolara çıktı. Toplam mevduattaki döviz oranı, yüzde 53’e çıktı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU