Eski Kraliyet Başsavcısı: Johnson’ı uyardığımda "Radikalizmle mücadeleye ayıracak paramız yok" demişti

Osman Han’ın serbest kaldıktan sonra Londra’da saldırı düzenlemesi nedeniyle siyasi partiler arasında söz düellosu yaşanıyor

Başbakan Boris Johnson, İçişleri Bakanı Patel'le birlikte Londra'da saldırının gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulundu (AP) 

Londra Köprüsü’nde iki kişiyi bıçaklayarak öldüren saldırgan Osman Han’ın bir süre önce tutuklanıp salıverilmesi iktidar ve muhalefet partileri arasında karşılıklı suçlama yarışına dönüşürken, Başbakan Boris Johnson’ın da zamanında yapılan uyarıları dikkate almadığı belirtiliyor.

Eski Kraliyet Başsavcısı Nazir Afzal, Johnson’ı defalarca uyardığını ancak Johnson’dan bu insanları radikallikten kurtarmak için “paralarının olmadığı” cevabını aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC’nin haberine göre Afzal, “Beni gece uyanık tutan şeyin ne olduğunu sormuştu, ben de bu mesele yanıtını vermiştim. Bu konuda ne yapılması gerektiğini bilmek istediğindeyse, insanları bire bir radikal fikirlerden arındırmak için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu anlatmıştım. Ancak o sıralar ‘para ağacı’nı bulmadı ve sinir bozucu bir biçimde hiç para olmadığını söyledi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İşçi Partisi’nin 2011-2015 dönemi Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, saldırı sonrası art arda paylaştığı tweet’lerde Kamunun Korunması Amaçlı Belirsiz Süreli Cezalar (IPP) uygulamasını sona erdirmenin “taşıdığı riskler” konusunda hükümeti uyardıklarını belirtti.

Cooper’ın iddialarına Twitter’dan yanıt veren iktidardaki Muhafazakar Parti'nin İçişleri Bakanı Priti Patel ise 2008’de İşçi Partisi’nin parlamentoya sunduğu bu yasal düzenlemeyi suçladı.

 


Bahsi geçen yasanın “İşçi Partisi’nin otomatik salıverme politikasına son vermek” için değiştirildiğini belirten Patel, saldırgan Han’ın söz konusu düzenlemenin 2012’de Muhafazakar Parti tarafından değiştirilmesinden önce hüküm giydiğini kaydetti.

“Halkı tehlikeli mahkumlardan korumayı” amaçladığı öne sürülen düzenleme, o sıralar İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan David Blunkett tarafından parlamentoya getirilmiş ve 2012’de koalisyon hükümeti tarafından kaldırılmıştı.

Osman Han, terör suçlarından 2012’de hüküm giymiş ve geçen yıl aralık ayında elektronik kelepçe takma şartıyla cezaevinden tahliye edilmişti.

 

Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU