'Amazon'u yakan havalı adam' açıklamasına DiCaprio'dan yanıt

ABD'li oyuncu Leonardo DiCaprio Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Bu eşsiz ekosistemlerin geleceği tehlikede ve onları koruyan insanların yanında durmaktan gurur duyuyorum" dedi

Fotoğraf: Reuters

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazonlar'daki yangınların çıkarılması için Brezilya'daki sivil toplum örgütlerine para vermekle itham ettiği Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) DiCaprio'dan 500 bin dolar bağış aldığını öne sürdü.

Bolsonaro, başkanlık konutunun önünde yaptığı açıklamada "Bu Leonardo DiCaprio havalı bir adam, öyle değil mi? Amazon'un yakılması için para veriyor" dedi.

WWF, itfaiyecilerden fotoğraf aldığı ve DiCaprio’nun bağış yaptığı yönündeki iddiaları reddetti. 

Bolsonaro'nun açıklamasına ABD'li oyuncu ve çevre aktivisti DiCaprio da Instagram hesabından yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DiCaprio, "Bu eşsiz ekosistemlerin geleceği tehlikede ve onları koruyan insanların yanında durmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Ünlü aktör Instagram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Amazon’u bütün Brezilyalıların geleceği için güvence altına almak adına yorulmaksızın çalışan Brezilyalı yerli topluluklarını, yerel hükümetleri, bilim insanlarını, eğitimcileri ve sıradan insanları desteklemeye bağlılığım sürüyor” ifadesini kullandı.

Bolsonaro Amazonları keresteciliğe ve inşaata açma vaadiyle iktidara gelmişti. 

Yağmur ormanları Amazonlar'da çok sayıdaki yangınlara uluslararası tepkilerin büyümesi sonrası Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, orduyu yangınla mücadele için devreye sokmak zorunda kalmıştı.

Brezilya Devlet Başkanı'nın aldığı bu karar başta Avrupalı liderlerden gelen ekonomik yaptırım mesajlarının ardından hayata geçmişti. 

Neredeyse her dakika bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın küle döndüğü Amazonlar, dünya oksijeninin neredeyse yüzde 20'sini üretiyor.

Bu nedenle söz konusu yangınların sadece Brezilya ve bölge için değil ileride küresel anlamda ciddi sorunlara yol açabileceği, küresel ısınmanın ana kaynaklarından biri olabileceği dillendiriliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU