Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, “Anayasa Komitesi'nin ikinci oturumunu az önce bitirdik. 45 kişilik küçük kurulu toplamak mümkün olmadı, çünkü gündem maddelerine ilişkin bir anlaşma sağlanamadı” dedi

Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı / Fotoğraf: AA

Komite'nin muhalif, rejim ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 15'er kişilik anayasa yazım kurulu üyeleri, ikinci turun son gününde toplantı için sabah saatlerinde tam kadro BM Cenevre Ofisi'ne gitti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin ikinci turunda 45 kişilik yazım kurulu bir araya gelmeden sona erdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, heyetlerle yaptığı ikili görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Anayasa Komitesi'nin ikinci oturumunu az önce bitirdik. 45 kişilik küçük kurulu toplamak mümkün olmadı, çünkü gündem maddelerine ilişkin bir anlaşma sağlanamadı" dedi.

“Henüz uzlaşma noktasında değiliz”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite'nin muhalif ve rejim eş başkanlarının hafta boyunca kendi farklı pozisyonlarına ilişkin açıklamalar yaptığını anımsatan Pedersen, "Ancak bildiğiniz gibi prosedürün ana kurallarında iki eş başkanın bir gündemde hemfikir olarak toplantılara devam edeceği yazıyor ama bu mümkün olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

İki heyet başkanıyla hafta boyunca pek çok kez bir araya geldiğini ifade eden Pedersen, devamında şunları söyledi:

Güzel ve ciddi müzakerelerde bulundular. Bir uzlaşmaya varmaya çalıştık. Ama dediğim gibi, henüz o noktada değiliz. Bu yüzden de her iki eş başkana, evlerine döndüklerinde, bu konuda çalışmaya devam etmelerini ve kendilerine en kısa zamanda dönüş yapacağımı söyledim. Bir sonraki tur taraflarla yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak.

Pedersen'in ardından gazetecilere konuşan muhaliflerin Eş Başkanı Hadi el Bahra ise "Ortak oturum yapmak mümkün olmasa da, ben bu turu olumlu bir çerçeveye koydum. Çünkü, istişareler özel temsilci aracılığıyla yapıldı ve olumlu geçti” dedi.

Rejim heyetinin eş başkanı Ahmed Kuzbari ise 'bir sonraki turda ortak bir gündem maddesinde uzlaşmaya hazır olduklarını' söyledi.

Kuzbari iki gün önce yaptığı açıklamada komite gündemine ilişkin sundukları teklifin, "terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve Barış Pınarı Harekatı'ndan dolayı Türkiye'nin kınanmasını" içerdiğini belirtmişti.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU