Trump, Londra zirvesine günler kala NATO bütçesinde kesintiye gidiyor

Diğer üyeler ortak bütçedeki açığı kapatacak

Donald Trump, bir tweet’inde “köhne ve ABD açısından orantısız derecede çok pahalı (ve adaletsiz)” olarak nitelendirdiği NATO’ya birçok kez saldırmıştı (AFP)

Donald Trump yönetimi, transatlantik İttifak'ın yıldönümünü kutlamak için Londra'da düzenlenen zirveden günler önce yapılan bir anlaşmayla ABD’nin NATO bütçesinde kesintiye gidecek.​

CNN, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırarak yaptığı bir haberde, yönetimin NATO bütçesindeki payını yüzde 22’den yüzde 16 civarına düşürmek istediğini aktardı.

ABD böylelikle bütçedeki katkısını, bütçenin yüzde 14,8'ini karşılayan Almanya'ya yaklaştırmış olacak. Birleşik Krallık (BK) ise bütçenin yüzde 10'unu ödüyor.

ABD ve NATO yetkililerinin CNN'e yaptığı açıklamalara göre, oluşacak açığı diğer NATO üyelerinin telafi etmesi bekleniyor.

Bir NATO yetkilisi, "Yeni dağılıma göre çoğu Avrupalı müttefike ve Kanada'ya atfedilen maliyet payları artarken ABD'nin payı düşecek. Bu, müttefiklerin İttifak'a ve daha adil bir yük paylaşımına olan taahhütlerinin önemli bir göstergesidir” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO ortak bütçesi, NATO’nun Belçika'da bulunan genel merkezinin yanı sıra bazı askeri operasyonların maliyetlerini finanse ediyor ve Trump’ın sık sık eleştirdiği ulusal savunma bütçelerinden farklı.

Trump, bir tweet’inde “köhne ve ABD açısından orantısız derecede çok pahalı (ve adaletsiz)” olarak nitelendirdiği NATO’ya birçok kez saldırmıştı.

ABD Başkanı, diğer üyelerin yüzde 2'lik NATO savunma harcaması (her üye ülke için GSYİH'nin yüzde 2'si ç.n.) hedefini karşılamamak suretiyle kendi savunmalarını sürdürmek için gereken ödemeyi yapmamasından yakınmıştı.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin elinde kalacak paranın ABD'nin Avrupa'daki diğer askeri ve güvenlik programlarına ayrılacağını söyledi.

Trump 3-4 Aralık'ta Londra'da NATO'nun 70. yıldönümü vesilesiyle yapılacak zirvede diğer dünya liderleriyle beraber olacak. Trump'ın Avrupa ülkeleri ve Kanada’ya yönelik savunma harcamalarını artırma talebini burada da tekrarlaması bekleniyor.

 

 

Toplantı, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'un ABD desteğinin azalmasını takiben NATO'nun “beyin ölümü”nün yaşandığını söylemesinin ardından gerçekleşiyor.

Macron daha sonrasında, yorumlarının İttifak üyelerine yönelik faydalı bir uyandırma çağrısı işlevi gördüğünü söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le Paris'te düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Macron şu ifadeleri kullanmıştı:

Sorduğum sorular henüz cevaplayamadığımız açık sorular (...) Avrupa'da barış, INF (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması) sonrası durum, Rusya'yla ilişkiler, Türkiye meselesi, düşmanımız kim? Bu yüzden şunu söylüyorum: Bu sorular cevaplanmadığı sürece, maliyet paylaşımı ve yük paylaşımı veya bu ya da şu konular hakkında pazarlık yapmayalım (...) Öyleyse belki de bir uyandırma çağrısına ihtiyacımız vardı. Bunun gerçekleşmesine sevindim ve şimdi herkesin daha çok stratejik hedeflerimizi düşünmemiz gerektiğine inanıyor olmasından memnunum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU