Fehmi Koru: Tim Sebastian bu gerçekleri bilmez mi?

Koru, Kalın'ın konuk olduğu Conflict Zone programındaki tartışmayı yazdı

Fotoğraf: Twitter

Gazeteci yazarı Fehmi Koru, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile konuk olduğu Deutsche Welle’nin Conflict Zone programında Tim Sebastian arasındaki ‘kayyum’ tartışmasını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde ‘devr-i sabık’a gerek kalmadığını söyleyen Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda özetle şunları söyledi:

İktidarların sürekli aynı elde kaldığı ülkeler var; onlardan bazılarının isminde ‘Demokratik’ sıfatı da bulunuyor. Muktedirler o ülkelerde yapılan seçimlerde nasıl oluyorsa oluyor ve halkın neredeyse bütününün oyunu almayı da başarıyorlar. Ancak sürekli iktidarların bulundukları ülkelere fazla hayrı dokunmadığı da o ülkelerin durumlarından belli.

Değişebilirlik ülkeleri yönetenlere kurallara uymayı, aşırılıklardan ve yanlışlıklardan uzak durmayı getiriyor. Demokratik ülkelerde siyasiler, kendilerinden sonra aynı koltuklara oturacaklara iyi miras bırakmak yanında, paçalarına kir değmesin titizliğiyle davranma ihtiyacı duydukları ve bu tavırlarıyla anayasal çerçeve içerisinde kaldıkları için ‘devr-i sabık’ gereğini de ortadan kaldırıyorlar.

Hesaba çekilmek partiler iktidardayken gerçekleşiyor demokrasilerde, “Devran değişince sizden de hesap sorarlar” hükmü geçerli olmuyorsa bundandır.

Kimsenin “Ya devran değişirse” diye bir soruyla karşılaşmasına yol açılmıyor demokrasilerde.

Tim Sebastian bu gerçekleri bilmez mi? Bilir elbette. Ancak onun yaptığı programlarda bu tür sarsıcı sorularla hep karşılaşılıyor.

Unutmayalım: Cumhurbaşkanının iki dönemden fazla seçilemediği, AK Parti’nin bazı istisnaları kabul etmekle birlikte siyaset yapanların üç dönemden sonra biraz dinlenmelerini istediği gibi kurallar da var.

Devran her halükarda değişiyor bizde de…

Ne olmuştu?

İbrahim Kalın'ın konuk olduğu program dün yayınlandı.

Programda Doğuda 24 belediye başkanının görevden alındığını hatırlatan Sebastian, “Masumiyet karinesine ne oldu?” diye sordu. Kalın ise bu soruya “Ne yazık ki PKK’yı destekliyorlardı” şeklinde yanıt verdi.

Bunun üzerine sunucu “Demokratik süreci dağıttınız” ifadelerini kullanınca Kalın, “Elbette yargılanacaklar” dedi.

Kalın, “Gülenci bir gazetede çalıştınız. Zaman’da. Belki zamanı gelince siz de yargılanırsınız” diyen sunucuya, “Çalışmadım, orada yazdım” dedi.

Sunucu Sebastian bu kez, “Türkiye’de devranın dönmesinden endişeli misiniz” diye sordu. Kalın ise bu soruya, “Naziler sizce iktidara gelir ve sizi yargılar mı?” şeklinde cevap verdi.

 

Indepenent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU