İngiltere'de kalp nakli bekleyen Pakistanlı ölüme terk edildi: Gerekçe kalma izni olmaması

Dokuz yıldır İngiltere’de yaşayan Nasarullah Khan, ülkede kalma izni olmadığı için kalp nakli olamayacak. Khan, vize sorunları yüzünden eşini ve çocuklarını son kez göremeyebilir

Nasarullah Khan

İleri derecede kalp yetmezliği yaşayan 38 yaşındaki Pakistan asıllı bir adam, İngiltere’nin göçmenlik kurallarına göre tedavi izni çıkmadığı için ölmek üzere. Yaşanan skandal, İçişleri Bakanlığı’nın göçmenlere karşı “düşmanca” siyasetine yönelik tepkileri bir kez daha alevlendirdi.

İngiltere’de 9 yıldır yaşamakta olan Pakistan asıllı Nasarullah Khan’ın kalp rahatsızlığı, bir süre sonra ölümcül bir hastalığa dönüştü. Genç adam tedavi olmak için beklerken, İngiltere’de kalma izni bulunmadığı için hayatını kurtaracak organ nakline uygun olmadığı haberini alınca yıkıldı.

Khan, belki de son kez göreceği eşini ve iki küçük oğlunu İngiltere’ye getirtmek için bağış başvurusunda bulundu. Ancak vize işlemleri devam eden aile, sürecin vaktinde tamamlanacağı konusunda ümitli değil.

Pakistan asıllı adamın yaşadıklarıyla ilgili açıklama yapan Göçmenlerin Refahı Ortak Konseyi (JCWI) Yasal İşler Direktörü Chai Patel, göçmenlere karşı oluşturulan düşmanca ortamın İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) zayıflattığını söyledi.

Tedavi ücretleriyle ilgili yeni kuralların oldukça karışık olduğuna dikkati çeken Patel şöyle konuştu:

“Doktorlar ve hemşireler, kendilerine gelen hastaları tedavi ederken karmaşık göçmenlik yasalarını anlamak için kafa yoruyor. Göçmenlik bürolarının yükü, işlerini yaparken hayat kurtarmaya odaklanması gereken NHS personelinin omuzlarına yüklenmemeli.” 

Khan, ücretsiz sağlık yardımından faydalanamayacak durumdaki göçmenlerden ön ödeme alınmasını isteyen hükümetin NHS’ye yaptığı baskı nedeniyle tedavisi engellenen yüzlerce ağır hastadan sadece biri.

Nasarullah Khan’ın yaşadığı sağlık sorunuyla birlikte göçmenlik yasası bir kez daha tartışmaların hedefinde. Oluşan “düşmanca ortam”ın, Başbakan Theresa May’in içişleri bakanlığı yaptığı dönemde, kalma izinleri olmayan insanların İngiltere’ye yerleşmesini zorlaştırmak için yapılan idari ve yasal düzenlemelerin neticesi olduğu belirtiliyor.

Daha önceki uygulamada, İngiltere’ye giden yabancılar vize parası ödüyor ve hastanelerden yararlanıyordu. 2014 yılında kabul edilen yasa ile bütün yabancıların, daha vizeye başvururken hastane parası ödemesi zorunlu kılındı.
İngiltere’de göçmenlere yönelik kötü muamele nedeniyle 2018 yılında da büyük tartışmalar yaşandı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eski İngiliz topluluklarından getirilip ülkede çalıştırılan ve “Windrush nesli” olarak bilinen göçmen ailelerinden bazılarının tutuklanıp sınır dışı edildiği ortaya çıkmıştı. 

Geçtiğimiz yıl patlak veren skandalın ardından İngiliz İçişleri Bakanı Amber Rudd istifa etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU