NYT: ABD ve SDG birliklerinin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı geniş çaplı operasyonları sürüyor

New York Times, Trump’ın ABD birliklerini bölgeden çekme kararına rağmen Suriye’deki 500 askerin operasyonlara devam ettiğini belirtti

CENTCOM Komutanı McKenzie daha önce operasyonların başlayacağını duyurmuştu (Reuters)

ABD'nin etkili gazetelerinden The New York Times, birkaç haftalık aradan sonra ABD ve SDG'nin (çatısını Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri) Suriye’de IŞİD’e karşı tekrar geniş çaplı operasyonlar düzenlendiğini aktardı. ABD Başkanı Donald Trump’ın yaklaşık iki ay önce açıkladığı Amerikan birliklerini bölgeden çekme kararına rağmen askeri yetkililere dayandırılan haberde bölgede hala yaklaşık 500 Amerikan askerinin bulunduğu belirtildi.  

Eric Schmitt imzalı haberde, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie’nin Bahreyn’de cumartesi günü düzenlenen güvenlik konferansında, “Önümüzdeki günlerde ve haftalarda IŞİD’den arta kalanlarla mücadele yeniden hız kazanacak” dediği hatırlatıldı. 

Suriye’deki ABD operasyonlarını yürüten Bağdat’taki Amerikan askeri koalisyonunun yaptığı açıklamaya göre, cuma günü Deyrizor’da gerçekleştirilen operasyonda pek çok IŞİD’li öldürüldü onlarcası da yakalandı. 

New York Times ayrıca Trump’ın 10 ayda ikinci kez tüm Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesi talimatı vermesini eleştirel bir dille belirterek, diğer üst düzey komutanların Pentagon’un Amerikan askerlerinin çekileceğine yönelik Twitter’dan bir başka mesaja hazır olduklarını aktardı. 

Ayıca hiçbir Iraklı yetkiliyle görüşmeyerek Erbil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Pence'in de, “Başkan Trump her zaman askerlerimizi eve getirme fırsatları arıyor” dediği aktarıldı. 

Ebubekir Bağdadi’nin 26 Ekim’de bir operasyonla öldürülmesinin ardından, istihbarat analistlerinin IŞİD’lilerin yeniden toparlanmaya başladığı ve hala bir tehdit unsuru oldukları yönündeki uyarılarına rağmen IŞİD’e karşı bölgedeki ABD destekli operasyonların yakın zamanda durduğu ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen haberde, çekilme kararının ardından her ne kadar Amerikan komandolarıyla Kürt ortaklarının bölgede düşük seviyeli operasyonlar düzenlemesine rağmen McKenzie’nin Amerikan ve Kürt birliklerinin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı daha büyük operasyonlara devam edeceğini belirttiği aktarıldı. 

Bahreyn’de gerçekleştirilen bölgesel güvenlik konferansı Manama Diyaloğu’nda konuşan McKenzie’nin IŞİD’e yönelik, “Hala zarar verebilecek ve şiddet uygulayabilecek güçleri mevcut” dediği belirtildi. McKenzie'nin ayrıca ABD’yle Suriyeli Kürtler arasındaki ilişkilerin “hayli iyi” olduğunu söylediği aktarıldı. 

Gazetecilerin ABD birliklerinin Suriye’de ne kadar süre kalacağına yönelik soruyu yanıtlamayan McKenzie, “Nihai bir tarihimiz yok” dedi.

Öte yandan, güvenlik konferansında konuşan bir diğer isim Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de, “Fransız uçakları amansız biçimde saldırmaya devam edecek ve Fransız kuvvetleri ortak güçleri eğitmeye ve donatmaya devam edecek” diye belirtti. 

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de IŞİD’in bölgede aynı zamanda ideolojik bir tehdit oluşturduğunu söyledi. 

DAHA FAZLA HABER OKU