Sokak, kamuda esnek çalışma modeline geçilmesine ne diyor?

2020 ile birlikte kamu kurumlarında esnek çalışma saatleri dönemi başlıyor. Yapılan düzenleme ile mesai zorunluluğu olmayan personeller evlerinde de çalışabilecekler

Kamu personelinin çalışma saatlerinde değişiklik ve esneklik talebi, hükümet nezdinde de değerlendirildi. 

Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında alınan kararla mesai saatlerinde değişikliğe gidilecek ve daha esnek çalışma saatleri modeline geçilecek. Böylelikle, mesai zorunluluğu olmayan görevliler evlerinden çalışabilecekler.

Kamu görevlilerinin verimliğini artırmaya hedefleyen uygulama 2,5 milyon memuru ilgilendiriyor. 

Her hizmetin özelliğine göre bir esnek çalışma modeli geliştirmeyi planlayan projede kamu personelinin iş yaşam dengesini kurabilmesi ve kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırması hedefleniyor. 

Uygulamanın zorunlu tuttuğu kural ise, işin en yoğun olduğu 10:00-12:00 ile 13:00-15:00 saatleri arasında tüm memurların mesaide olması. Geri kalan saatleri ise kendileri belirleyebilecek.

Kamu personeli, bir haftada doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesaisini, başlama ve bitirme süresini, işin özelliğine göre belirleyebilecek. 

Sabah 08:00'dan akşam 21:00’a kadar çalışan bir kamu personeli 12 saat çalışmış olacak. 

Doldurması gereken 40 saatin 28 saatini diğer günler doldurabilecek. 

Memurlar isterse haftanın bir gününü daha kendine ayırabilecek. Bunun için ise dört gün boyunca 10'ar saatlik mesailerle çalışması gerekecek.

Esnek çalışma uygulamasını sokağa soran Independent Türkçe ekibi, bazen destekleyen bazen de “verimliliğin düşeceğini” söyleyen yanıtlar aldı. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU