CHP’den Erdoğan’a “emeklilik” yanıtı: 13 milyon emeklinin yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırı altında

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yaptığı “Niçin erken emeklilik? İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı” açıklamasını eleştirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba/ Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun toplu açılış töreninde emeklilerle ilgili yaptığı açıklamalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan yanıt geldi. 

Ağbaba, Erdoğan’ın “Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürebilecek seviyeye çıkarttık. Emekli maaşlarını 4  kata varan oranlarda artırdık. Hiçbir emekli maaşının 1000 liranın altında kalmamasını sağladık” şeklinde sözleriyle ilgili olarak “Gerçeklik ile yakından uzaktan bir ilgisi yok” dedi:

Erdoğan yaptığı bu açıklamanın ne bilimsel verilerce ile ne de ülkenin resmi verilerince herhangi bir karşılığının olmadığını en başta yoksulluk ve açlıkla boğuşan emeklilerimiz bilmektedir. 

Cumhurbaşkanı, 'Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürülebilecek seviyeye çıkardık. Hiçbir emekli maaşının bin liranın altında kalmamasını sağladık' diyor. 

Peki, gerçekler ne gösteriyor? 

Türkiye de 847 bin 643 kişinin emekli aylığı 1000 TL veya altında 248 bin 126 kişi 1000 TL ile 1100 TL arasında 220 bin 250 kişi 1100 TL ile 1200 TL arasında 6 milyon 850 bin 523 kişi 2000 TL’nin altında aylık almaktadır ve açlık sınırı altında yaşamaya çalışmaktadır.


Veli Ağbaba “Açlık sınırının asgari ücretin çokça üstüne çıktığını düşündüğümüzde 13 milyon emeklimizin neredeyse yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır” diye konuştu ve ekledi: Şimdi Cumhurbaşkanına sormamız gerekir; Hangi emekli vatandaşımız insani düzeyde yaşamını sürdürmektedir? Herhangi bir gerçekliğe dayanmayan çizilen bu pembe tablonun gerçeklik ile hiçbir alakası yoktur. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin uluslararası araştırmalara göre 37 ülkeyi kapsayan ‘en iyi emeklilik' araştırmasında en kötü notu alan üçüncü ülke olduğunu söyleyen Ağbaba, “Türkiye aldığı notla sadece Arjantin ve Tayland'ın üstünde yer alabildi” dedi. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun ekim ayı verilerine göre gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı 6 bin 705 lira. 

“Emeklilik çağında çalışırken yaşamını yitiren 230 işçi var”

Emeklilik çağında çalışmak zorunda kalan işçilerin hemen her gün iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı şöyle konuştu: 

Emeklilerimiz, yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması yaşlı işçileri güvencesiz çalışma koşullarına itmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı haline gelmiştir. 

Geçtiğimiz yıldan bugüne emeklilik çağında olup çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az 230’dur.

Sonuç olarak AKP iktidarları döneminde emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış açlığa ve sefalete itilmiştir. Erdoğan’ın açıklamalarının emeklilerimiz açısından kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU